Lassan az ősz közepén járunk, ezért érdemes számolni azzal, hogy rétegesen öltözködjünk, így elkerülve a megfázásos betegségeket. Ha mégis megbetegedünk, érdemes néhány dologra figyelni, miután meggyógyultunk. Íme 5 dolog, amit fertőtleníteni kell a megfázás után!

Megfázás, vagy influenza esetén az egyik fő eljárásrend a fertőzés terjedésének megakadályozása. Mivel a fertőzőképesség akár két hétig is eltarthat, ezért a közös helyiségek fertőtlenítése kulcsfontosságú lehet, hogy ne essünk vissza, vagy a családtagok ne kapják el később a betegséget.

Mossa ki az ágyneműt

Miután a megfázás véget ért, első dolog legyen az ágynemű kimosása. 

„Sok időt töltünk az ágyunkban pihenve, amikor betegek vagyunk, és valószínűleg köhögünk, ezzel megfertőzve az ágyneműnket” – mondta Piyal Alam, DO, a Yale New Haven Health Northeast Medical Group családorvosa.

Törölközők mosása

Az indok ugyanaz, mint az ágynemű esetében: a törölközők is hordozhatják a fertőzés maradványait, és átterjedhetnek a háztartás többi tagjára.

Tiszta evő- és ivóeszközök

Ha betegek vagyunk, akkor általában nem foglalkozunk ilyen apró-cseprő dolgokkal, de mégis jobban tesszük, ha minden utántöltéskor elmossuk a bögrénket. Az evő- és ivóeszközök sokáig baktériumokat hordozhatnak, ezért kifejezetten kerülendő megosztani azt másokkal, amikor betegek vagyunk.

Törölje le az elektromos tárgyakat is

Manapság, amikor a telefonunk mindig velünk van szinte elképzelhetetlen, hogy pont a betegeskedés közepette nem ütjük el vele az időt. Ezek az eszközök azonban hamar a kórokozók biztonságos melegágyává válnak, így érdemes őket rendszeresen fertőtleníteni (ez egyébként a hétköznapokban is indokolt lenne – a szerk.).

Törölje le a nagy, sokat használt felületeket

Kifejezetten ilyenek lehetnek a kilincsek, de a nagyobb fürdőszobai felületek is.

(egeszsegkalauz.hu)

(Borítókép: Beteg férfi. Illusztráció: Jasmin Merdan/Getty)