Joy Milne elképesztő szaglása új reményt hoz a Parkinson-kór korai felismerésében.

Láthatatlan szagok őrzik az emberi test mély rejtélyeit, és Joy Milne éppen ezt a rejtélyt tárta fel. A 72 éves skót asszony a kamaszkora óta tudta, hogy a szaglása különleges, de soha nem gondolta volna, hogy egyszer a betegségek kiszagolásában játszik majd főszerepet. Egy nap azonban egy ismeretlen és egyben meghökkentő szag figyelmeztette arra, hogy a férjének valamilyen egészségügyi problémája lehet. A furcsa aromáról eleinte úgy vélte, hogy az izzadtság számlájára írható, de mint később kiderült, a valóság sokkal hátborzongatóbb volt.

Ahogy az évek teltek, a férje körül lebegő rejtélyes szag mindig jelen volt, így egy idő után orvoshoz fordultak, ahol kiderült, hogy a férfi Parkinson-kórban szenved.

A diagnózist követően a pár csatlakozott a Parkinson-kórosok támogatói csoportjaihoz, majd itt érte őket a következő meglepetés: Joy szaglása olyan érzékeny volt, hogy képes volt megérezni a kórt minden jelenlévőnél. A tudományos világ kétkedve fogadta ezt az elképesztő képességet, ezért a nőt tesztnek vetették alá.

A teszt eredményei megerősítették, hogy Joy valóban rendkívüli szaglással rendelkezik, ennek köszönhetően megkezdődött egy új korszak a Parkinson-kór diagnózisában. A kutatók rájöttek, hogy a betegség változásokat okoz a bőr olajkiválasztásában, ez az új felfedezés pedig reményt ad egy korai diagnózis-módszer kidolgozására. Joy Milne tehát nemcsak a szagok mestere, hanem a remény hordozója is a súlyos betegség elleni harcban.

(Borítókép: Joy Milne. Fotó: Youtube)