Ha fogyókúrába kezdünk, általában a kalóriákat kezdjük számolni és olyan élelmiszerekhez nyúlunk, amelyek kevesebb szénhidrátot és zsírt tartalmaznak. Ez azonban csak fél siker, ugyanis érdemes kiiktatni nemcsak a nehéz ételeket, hanem azokat is, amelyek köztudottan lassítják az anyagcserét. A fogyáshoz ugyanis elengedhetetlen, hogy gyorsítsuk a folyamatot. Íme a kerülendő alapanyagok!

Az ajánlott napi sómennyiség betartása rendkívül fontos a szervezet ionháztartása miatt, azonban ha túllépjük a 2-5 grammot, akkor felborulhat a vízháztartásunk, az pedig hízáshoz vezethet – főleg a hasi részeken. A só ugyanakkor kiválóan helyettesíthető zöld fűszerekkel, szárított fűszernövényekkel, esetleg vasfűvel, amelynek kifejezetten sós íze van.

Étolaj

Az étolaj bizonyítottan lassíthatja az anyagcserét, valamint a sütés során átalakuló kémiai szerkezete miatt transzzsírokká alakulhat, így pedig káros lehet az egészségre. Hogy mindezt elkerüljük, érdemes helyette olívaolajat használni.

Gomba

Bár a gomba alapvetően nagyon egészséges, hiszen rengeteg fehérjét, ásványi anyagot, vitamint és természetes antibiotikus anyagokat is tartalmaz, az anyagcserére nincs jó hatással. Az értékes tápanyagai az emészthetetlen sejtfalak között bújnak meg, így nagy mennyiségben súlyfelesleg létrejöttéhez vezethet.

Vörös hús

A vörös húsok fontos fehérje- és zsírforrások, illetve rengeteg ásványi anyagot, valamint a B-vitaminok számos fajtáját is tartalmazzák, így végérvényesen nem érdemes lemondani róluk. Jótékony hatásaik mellett ugyanakkor az emésztésük nehéz, ugyanis salakanyagként megtapadhatnak a bélfalon és akadályozhatják az anyagcserét. A titok a mértékletes fogyasztásában rejlik.

(Femcafe)

(Borítókép: Húst sózó férfi. Illusztráció: Getty Images)