Cikkünkben annak járunk utána, hogyan maradnak formában a hollywoodi-i hírességek, milyen alaptételei vannak, hogy megőrizzék fittségüket. Íme 5+1 világsztár, aki bármikor lehetne az egészséges életmód nagykövete!

Manapság számtalan példa van előttünk, ha egészségesebb életmódot szeretnénk folytatni. Az új lehetőségek és irányzatok útvesztőiben könnyű eltévedni, így némi segítséget nyújthat, ha megnézzük, hogy kedvenc hollywood-i sztárjaink milyen módszerekre esküsznek. 

A hírességeknek talán kicsit könnyebb dolguk van, mint az átlagembereknek, hiszen a sztárok mögött sokszor egy egész stáb dolgozik azon, hogy menedzselje az ügyfeleik életét. Ettől függetlenül tény: a tudatos életmód egyéni választás kérdése, a legtöbben világsztár pedig igen komolyan veszi ezt. Nézzük, kik ők!

Jennifer Aniston

Az 53 éves színésznő 2005 óta jógázik, ezzel tartja magát formában a mai napig. A Jóbarátokból ismert Jennifer Aniston évekig láncdohányos volt, de 2007-re teljesen kitisztult a szervezete, miután egyszerre intett búcsút a koffeinnek és a cigarettának. És hogy mindez mennyire hatásos?

Elég csak ránézni, hiszen ötven felett is sugárzik.

Jennifer Lopez

Az énekesnő 52 évesen is makkegészséges. Az ő életmódját a hidratáltságról való gondolkodás változtatta meg. Mára a legnagyobb hajtásban is kiemelt szerepet tölt be nála a folyadékpótlás, illetve a különböző bőrápolási készítmények használata. Nagyon figyel arra is, hogy változatos diétákat kövessen: az étrendjét fehérjékre, zöldségekre, zsírokra, hol pedig szénhidrátokra bontja.

Woody Harrelson

Egyre több olyan sztárról hallhatunk, aki a vegán életmód mellett teszi le voksát. Woody Harrelson egyike azoknak a hollywood-i sztároknak, akik az egészséges életmódra való átállás miatt döntöttek a húsmentesség mellett. Az Éhezők viadala egyik főszereplője a karrierje elején határozta el, hogy elhagyja a húst és minden más állati eredetű alapanyagot. A színésznek ráadásul jó oka volt a váltásra: 24 évesen laktózérzékenységet diagnosztizáltak nála, emiatt a komplett étkezését át kellett formálnia. Harrelson úgy belejött az életmódváltásba, hogy végül lemondott a cukor, a tej és a liszt fogyasztásáról is.

Madonna

Nem vagyunk naivak: a popdíva számtalan szépészeti beavatkozáson átesett már, ugyanakkor ezek nem adnak egészséget és energiát. Madonna szigorú vegán makrobiotikus étrendet követ, véleménye szerint ennek köszönheti, hogy a mai napig simán végigcsinálja a legextrémebb koncerteket is.

Matt Damon

A népszerű színész A bátrak igazsága című film miatt kezdett diétába: három hónap alatt 20 kilót adott le, hogy hitelesen tudja eljátszani az öbölháború egy veterán, drogfüggő katonáját. A fogyás érdekében csak csirkét, tojásfehérjét, párolt brokkolit és sült burgonyát evett, valamint napi 12 mérföldet futott. Az ő esete remekül példázza, hogy milyen, ha valaki túlságosan extrém diétát folytat: mellékvese problémái lettek és az orvosok azt mondták, csak a szerencsén múlott, hogy a szíve nem zsugorodott össze. Damont annyira megijesztette az eset, hogy innentől fogva sokkal egészségesebben kezdett el étkezni és élni. Nem sokkal ezután Matt Damon egy Los Angeles-i hipnotizőr segítségével leszokott a dohányzásról is. A Parade magazinnak adott interjújában így mesélt a leszokásáról:

Ha egyszer tudatosulnak benned a dohányzás káros hatásai, már nem fogod kívánni. Szerintem ez a megoldás minden függőségre

Amint azt a hírességek példája is mutatja, a tudatos életmód egyik fontos alapköve, ha lemondunk a káros szenvedélyeinkről. A dohányzás is ilyen. Éppen ezért a legjobb, ha el sem kezdjük, vagy ha már dohányzunk, akkor mihamarabb leszokunk róla. Aki valamiért ezt mégsem teszi meg, annak is van lehetősége tájékozódni az ártalomcsökkentés lehetőségeiről. Sokan tévesen azt hiszik, hogy a dohányzás főleg a nikotin miatt káros, de a tudomány mai állása szerint elsősorban az égés és az égés során felszabaduló füst, és a füstben lévő káros anyagok tehetőek felelőssé a dohányzás okozta megbetegedésekért. Az FDA, az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala a cigaretta égésekor keletkező közel 7 ezer vegyi anyag közül 93-ról megállapította, hogy káros, vagy potenciálisan káros. Ma már vannak azonban olyan égés és füst nélkül működő technológiák, mint például a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna, az e-cigaretta vagy a dohányhevítéses technológia, amelyek a cigarettázásnál akár 70-95%-kal kevesebb károsanyag-kibocsátással járnak. Ezek a technológiák sem veszélytelenek, hiszen tartalmaznak például nikotint, amely egyéb káros hatásai mellett megemeli a szívfrekvenciát, a vényomást és függőséget okoz. Hosszútávú hatásaikat még vizsgálják. 

Leonardo DiCaprio

Évek teltek el azóta, hogy Leonardo DiCapriót cigarettázni látták. A Titanic, az Eredet, a Viharsziget, A Wall Street farkasa, A visszatérő és sok más kasszasiker sztárja sosem volt az egészséges életmód mintapéldája, ugyanakkor az utóbbi időben rengeteget tett azért, hogy javítson az egészségén és jobban odafigyeljen az életmódjára. A mozgást például sosem vetette meg, illetve az alkoholfogyasztás és dohányzás mellett az étkezésére mindig próbált figyelni – már ha nem egy szerep kedvéért fogott drasztikus diétába.

A munkán kívül a rendszeres, kiegyensúlyozott és egészséges étkezés híve, lelkesedik például a bioélelmiszerekért, hiszen köztudottan nagy természetvédő. A rendszeres edzésben egy személyi edző segíti, a színész főként a karizmait, felsőtestét és a lábait formálja a konditeremben. Rendszerint erősítő- és súlyemelő gyakorlatokat végez.

A káros szenvedélyekről ugyanakkor nehezen mondott le: utoljára 2009-ben készültek róla olyan lesifotók, amelyeken egy biciklin ülve láthattuk dohányozni, végül füstmentes alternetívára váltott.  Ezek a technológiák nem leszoktató eszközök és nem veszélytelenek, de a cigarettához képest akár 70-95%-kal kevesebb károsanyagot bocsáthatnak ki, és kizárólag azon felnőtt dohányosoknak készülnek, akik minden ismert kockázat ellenére tovább folytatják a dohányzást.   

Amint láthatjuk, a sztárok is próbálnak odafigyelni magukra, hiszen csak akkor tudják tartani a forgatások okozta feszes tempót és az azzal járó stresszt, ha jó kondiban vannak. Emellett a túlsúly nemcsak az egészségüknek, hanem a megjelenésüknek sem tesz jót, hiszen ők szó szerint a külsejükkel keresik a pénzt. Bár nekik is akadtak gondjaik a dohányzással, legtöbben a leszokás mellett döntöttek. A legjobb választás mindenképpen az, ha egyáltalán nem fogyasztunk semmilyen dohány- és nikotin tartalmú terméket. 

Elstartolt, a „Füstmentes formába hozunk!” kampány

A szeptember 21-én indult „Füstmentes formába hozunk!” kampány szervezői olyan ismeretek átadására törekszenek, amelyek a mindennapok valamennyi területén közelebb visznek a kisebb környezeti kockázattal járó életmódhoz. Ha ön is szívesen csatlakozna a kampányhoz, akkor látogasson el a fustmentes.hu/formabahozunk weboldalra!

( A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.)

(Borítókép: Jennifer Aniston. Fotó: Amy Sussman/Getty)