Reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár és vacsorázz, mint egy koldus – szól a bölcs mondás, ám bármilyen fejedelmi is a nap első étkezése, nem mindegy, hogy milyen alapanyagokból állítjuk azt össze. Vannak ugyanis olyan élelmiszerek, amelyeknek kifejezetten nem ajánlott az éhgyomorra történő fogyasztása. Mutatjuk, melyek ezek.

Paradicsom

Bár a paradicsom kiváló köretnek tűnik egy adag rántotta vagy tükörtojás mellé, csínján kell vele bánni, ugyanis csersavat tartalmaz, ami fokozza a gyomor savtermelését. Ez rövid távon gyomorégéshez, hosszú távon pedig súlyos gyomorfekélyhez vezethet, illetve a reflux-szal küzdők egészségének sem tesz jót.

Édesség

Nemcsak a savtermelésünk fokozódik, hanem az inzulinszintünk is jócskán megugrik, ha éhgyomorra édességet fogyasztunk. Ennek következtében növeljük a cukorbetegség kialakulásának esélyét, nem mellesleg rövid időn belül ismét éhesek leszünk.

Banán

Akik sokszor fogyasztanak zabkását reggelire, vagy egy korai edzés előtt csak gyorsan bekapnak valamit, azok mind előszeretettel nyúlnak a banánhoz, hiszen gyorsan felszívódó szénhidrátforrás. Első étkezésként azonban nem tanácsos magában fogyasztani a déli gyümölcsöt, ugyanis ugrásszerűen megnő tőle a vérben a magnézium szintje, ami negatív irányba befolyásolhatja a szív működését. Ez pedig edzés előtt kifejezetten baljóslatú...

Szénsavas üdítőitalok

Elképzelhetetlennek tűnik, de az emberek többsége sokkal szívesebben iszik valamilyen szénsavas üdítőitalt, mint vizet, teát, vagy esetleg rostos gyümölcslevet. Ebből kifolyólag az már kevésbé meglepő, hogy sokan néhány korty kólával, esetleg más szénsavas üdítővel, vagy kávé helyett energiaitallal kezdik a napot. Ez azonban a lehető legrosszabb döntés, ugyanis hosszú távon károsodik tőle a gyomor nyálkahártyája, valamint romlik annak vérellátása. Ennek következtében nemcsak a fekély kialakulását kockáztatják ezek a személyek, de az emésztésük is lelassul, ami hízáshoz vezet.

Zöld színű zöldségek

A zöld színű zöldségek, mint például az uborka vagy egyszerű saláta, a paradicsomhoz hasonlóan nagyon egészségesek, de szintén élénkíthetik a savtermelést, ha éhgyomorra fogyasztjuk őket. A gyomorégésért, fájdalomért a bennük lévő aminosavak tehetőek felelőssé. A legjobb, ha a tojásos reggelink mellé inkább csak valamilyen gabonát fogyasztunk, illetve ha ragaszkodunk valamilyen zöldséghez, válasszuk a tv paprikát. Ha ezek után sem tudjuk elengedni a paradicsomot vagy a salátát, uborkát, akkor kezdjük el azok bevitelét a reggeli felének elfogyasztása után.

(Femcafe)

(Borítókép: Reggeliző férfi. Illusztráció: Getty Images)