Számos oka lehet annak, ha egy párkapcsolatban ellaposodik az együtt töltött idő, ezzel együtt pedig megfogyatkoznak az igazán meghitt alkalmak. Mégis, egy szakember nemrég egy olyan lehetséges okra világított rá, amit sokszor magunknak sem merünk bevallani.

Fárasztó munkanap, fokozott stressz, fejfájás: ezek lehetnek a legismerősebb okok, vagy alkalomadtán éppen kifogások arra, ha szeretkeznénk a párunkkal, ám ő éppen nem kapható rá. Vagy éppen fordítva, ha mi nem érzünk magunkban késztetést egy forró órára. Bár sok esetben valóban a libidónk külső körülmények okozta csökkenéséről van szó, a valóság nem egy esetben az, hogy már nem kívánjuk igazán a párunkat, ám ezt magunknak sem merjük bevallani.

„Amikor gond van egy kapcsolattal, és felkeresnek egy szakembert, a párterápiás alkalmakon a férfiak sokszor fogják a stresszre, az alacsony tesztoszteronszintre vagy a szorongásra a testi együttlétek hiányát.

Az igazság azonban gyakran az, hogy ezek a férfiak annak idején úgy választottak partnert, hogy nem vették figyelembe a szexuális vonzalmat.

Ettől eltekintve a partnerük – mint mondják – minden kritériumnak megfelelt. Sok harmincas éveiben járó fiatal keres fel ilyen és ehhez hasonló vallomásokkal” – mondta a CNN-nek dr. Elizabeth Perri chicagói szexuálterapeuta. Ugyanitt felhívta a figyelmet, hogy egyedül a szexualitás különböztet meg egy romantikus kapcsolatot a plátóitól és segít a pároknak együtt maradni a nehéz időkben. Így ha az intimitás alábbhagy, a kapcsolat is gyengül.

„Ezért csodálkozom, hogy oly sokan leértékelik a szexet, amikor partnert választanak egy hosszú távú kapcsolathoz. A kiegyensúlyozott szexuális élet segíthet megvédeni a stressztől, a szorongástól és a depressziótól, elmélyítheti a kapcsolatot két ember között, ezzel együtt javíthatja a párkapcsolati elégedettséget” – mutatott rá a szakember.

Kutatások szerint bár a fizikai vonzerőt általában az egyik legfontosabb tulajdonságnak tartják a romantikus kapcsolatra vágyók, valójában sem a férfiak, sem a nők esetében nem ez áll a lista élén. Dr. Justin Lehmiller, az Indiana Egyetem Kinsey Intézetének kutatója szerint az olyan tulajdonságok, mint az intelligencia, a humor, az őszinteség és a kedvesség gyakran legalább ilyen fontosak, ha nem fontosabbak. 

„Míg egyeseknél a szexuális vonzalom hiánya hűtlenséghez, vagy váláshoz vezet, mások számára ez csak akkor válik problémává, ha a szexszel és a vágyakozással kapcsolatos társadalmi elvárásokhoz igazodnak” – magyarázta dr. Lehmiller, feltehetően az olyan társadalmi elvárásokra utalva, mint például a szigorú monogámia. A szakemberek szerint a jó hír, hogy a vonzalom növekedhet, ahogy egyre jobban megismerünk valakit. Arra azonban minden pár tagjainak maguknak kell rájönniük, hogyan tudják felébreszteni a vágyat egymás között. Ehhez természetesen elengedhetetlen az őszinteség és nyitott gondolkodás.

(HáziPatika)

(Borítókép: Egymással elégedetlen férfi és nő egy ágyban. Illusztráció: Getty Images)