Van akkora koffein adag, ami már károsan hat szervezetünkre, sőt extrém esetben bele is halhatunk, úgyhogy érdemes megfogadni a szakértők tanácsát.

Természetesen, ha kávéfogyasztásról van szó, nem hagyhatjuk figyelmen kívül az egyéni adottságokat, hiszen nem mindenki ugyanannyira érzékeny a koffeinre. Van, aki simán el tud aludni egy esti tejeskávé után, de más már egy késő délutáni kávézás után is hajnalig forgolódik az ágyban. Azok, akik pedig vérnyomási problémákkal vagy szívbetegséggel küzdenek különösen odafigyelnek a koffein bevitelükre.

Ennek ellenére az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) meghatározta, hogy egy átlagos testsúlyú felnőtt napi 400 mg koffeint ihat meg anélkül, hogy bármiféle egészségügyi problémája legyen.

Ez a szakértők szerint 5 eszpresszónak vagy 4 nagy bögre hosszú kávénak felel meg.

Természetesen csak akkor, ha aznap emellett nem fogyasztunk más koffeintartalmú terméket, mondjuk kólát, energiaitalt vagy teát.

Természetesen vannak országok, ahol egyáltalán nem tartják be ezt az iránymutatást. A Drive magazin mutatott rá arra, hogy egy tanulmány szerint Svédországban fogyasztják a legtöbb kávét. Egy svéd egy átlagos napon 8 csésze hosszú, fekete kávét fogyaszt el.

Ekkora mennyiségű koffeinnél már könnyen jelentkezhetnek a túladagolás jelei. Álmatlansággal, nyugtalansággal és megnövekedett pulzusszámmal, remegéssel és idegességgel kell megküzdenie azoknak, akik túl sok koffeint fogyasztottak.

Sőt a kutatók megállapították, hogy van halálos dózis koffeinből is, igaz, nagyon extrém mennyiségű kávét kellene elfogyasztanunk ehhez. A szakértők szerint nagyjából 70 csésze kávénál érjük el a halálos dózist.

Ezt a mennyiséget csak a történelem legnagyobb kávéfogyasztói közelítették meg. Honoré de Balzac a feljegyzések szerint napi ötven csészével ivott meg. A Goriot apó írója azonban nem volt egyedül önpusztító́ szenvedélyével.

A Candide szerzője, Voltaire is legalább 40-50 feketét megivott egyetlen nap alatt. A koffein azonban nem volt hatással Voltaire-re, aki különösebb tünet nélkül élt le 83 évet.

(Drive)

(Borítókép: Kávézó férfi. Fotó: GettyImages)