Újfajta kávézási szokás hódít a fogyni vágyó fiatalok körében. Bár hátrányai is lehetnek, ha kellő odafigyeléssel készítjük el a különleges összetevőjű italt, kiaknázhatjuk a pozitív hatásait.

Számos egészségi előnnyel jár a fogyasztása és a keto diéták egyik kedvelt eleme is: a vajkávé nemcsak kellő energiát ad nekünk egy fáradt reggelen, de az attól kialakuló teltségérzet miatt enni sem kívánunk annyit, így hosszú távon elősegítheti a fogyásunkat.

Dave Asprey, a vajkávé feltalálója úgy reklámozta a terméket, mint hasznos ételhelyettesítőt, amely segít minket a fogyásban. Emiatt rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert az ötlet, de a gazdag ízvilága miatt is sokak kedvenc reggeli italává vált a vajjal kevert kávé. Magas koffein- és kalóriatartalma miatt kellő energiával látja el a szervezetünket, nem mellesleg képes helyettesíteni a szénhidrátokban gazdag, és így a fogyókúránkra negatívan ható reggelit.

A vajkávé nemcsak a zsírégetésben, de mentális egészségünk megőrzésében, a memóriánk fejlesztésében, a kognitív működés javításában és a pozitív érzelmeink erősítésében is segít.

A reggeli feketénk ily módon történő fogyasztásának hátrányai is lehetnek. Bár ellentmondásos, de miközben segíthet minket a fogyásban, egyszerre akadályozhatja is azt, sőt a további súlygyarapodáshoz is hozzájárulhat. Ez attól függ, hogy mennyi vajat keverünk a kávénkhoz, és ezzel milyen szinten növeljük az ital kalóriatartalmát. Bár az étvágyunkat csökkenti, és így a reggelit is kiválthatjuk vele, ha nem szabunk meg egy limitet, akkor a túl sok plusz kalóriától ugyanúgy ránk rakódhatnak a plusz kilók. A legjobb, ha a fogyókúránk során számoljuk a bevitt kalóriákat, és az alapján döntünk arról, hogy mekkora mennyiségű vajat keverünk a kávénkhoz.

A vajkávé egy másik hátránya lehet, hogy túl nehéz a gyomornak, ugyanis nehéz megemészteni. Ennek következtében olyan gondokat okozhat, mint puffadás, hasmenés és hányinger, főleg ha egyébként sem vagyunk hozzászokva a tartalmasabb reggelikhez. Akik eleve valamilyen emésztési problémával küzdenek, számukra még nagyobb gondot okozhat a vajkávé mértéktelen fogyasztása, akárcsak azoknak, akiknek szív-és érrendszeri betegségük van. A túl sok vaj megemelheti a koleszterinszintet, ami fenyegető lehet a szívünk egészségére nézve. Ha ön egyébként is magas koleszterinszinttel küzd, érdemes kikérnie egy orvos tanácsát a vajkávé fogyasztásával kapcsolatban.

(sportskeeda)

(Borítókép: Kávét töltő férfi. Illusztráció: Getty Images)