Az emberi nyelv elváltozásai számos betegségről árulkodhatnak, így ha a nyelvünkön észlelünk valamilyen tünetet, akkor mindenképpen érdemes utánajárni, hogy az mire utal.

Míg a nyelv alakjában, színében és textúrájában bekövetkezett változások többsége ártalmatlan, néhány esetben orvosi vizsgálatra és kezelésre van szükség. Fontos tisztázni, hogy az egészséges nyelv rózsaszín, fényes, és az apró ízérzékelő dudorokon kívül más kitüremkedés nem található rajta.

Száraz, repedezett nyelv

Az erősen kiszáradt nyelv az egyik leggyakrabban jelentkező tünete a szájszárazságnak. A szájszárazság kialakulásához sok minden vezethet. A betegségek közül a leggyakrabban a májcirrózis, a cukorbetegség, a Sjögren-szindróma és a Parkinson-kór okozhat szájszárazságot.

Sárgás nyelv

A sárgás nyelv gyakran a cukorbetegség jele lehet. Ennek az az oka, hogy a betegségben szenvedők nyálában magas a cukorszint, ami elősegíti a baktériumok elterjedését a nyelven. Ritka esetekben a sárga nyelv máj- vagy epehólyag-problémák jele is lehet, különösen, ha a test egyéb részein is sárgaság lép fel.

Fehér nyelv

Ha a lepedék fehér, és vastagon borítja a nyelvet, akkor jó eséllyel szájpenésszel van dolgunk. A szájpenészt a candida albicans nevű gomba túlszaporodása okozza a szájüregben.

Térképnyelv

Ekkor a nyelvünk olyan akárcsak egy bonyolultabb térkép, különböző színekkel és árnyalatokkal. Valójában ez az állapot nem tekinthető veszélyesnek. Általában dohányosoknál jellemző a kialakulása, illetve alkoholfogyasztás, vagy túlzott fogkrémhasználat esetén is előjöhet. Néhány héttől akár egy évig is terjedhet, amíg elmúlik.

Duzzadt nyelv

A puffadt, duzzadt nyelv gyulladás, más néven glossitis jele lehet. Kiválthatja allergiás reakció, szájszárazság, sérülés vagy táplálkozási hiány, vagy például vérszegénység is.

(Borítókép: Fiú kiölti a nyelvét. Illusztráció: Henrik Sorensen/Getty)