A hűvös, őszi időben egyre gyakrabban jelentkezhetnek megfázásos tünetek, amelyekre a patikában kapható gyógykészítményeken túl évszázadok óta bevált kezelési módszer egy jó adag nagymama-féle húsleves. Tagadhatatlan, hogy az ízes nedű hatványozottan jól esik ilyenkor, de vajon tényleg van valós haszna? Kutatók választ adtak a kérdésre!

Világszerte elterjedt népi gyógymód meghűlés esetén a húsleves, tájanként ilyen-olyan formában. Mégis, a tyúkhúsleves eredete az ókori Kínába nyúlik vissza, terápiás eszközként való felhasználásáról pedig elsőként Pedaniosz Dioszkoridész görög katonaorvos tett írásos említést közel kétezer évvel ezelőtt. A tudomány fejlődésével ugyanakkor joggal merül fel a kérdés, hogy vajon valóban okkal bízunk-e a szülőktől, nagyszülőktől látott mintát követve a húslevesben, vagy inkább csak afféle ízletes placebóról van szó?

Erre keresi a választ Colby Teeman, a Daytoni Egyetem táplálkozástudományi professzora a The Conversation oldalán megjelent cikkében. Mint írja, a tyúkhúsleves zamatát az umami adja, amely az ötödik íz az édes, a sós, a savanyú és a keserű mellett. Gyakran úgy írják le, mint „húsos” ízt.

„Az aminosavak a fehérjék építőelemei, a glutaminsav nevű aminosav pedig minden ételben megtalálható, amelynek umami íze van. Ezek nem mindegyike vörös vagy fehér hús: sajtok, gombák mellett a miso és a szójaszósz is tartalmaz glutaminsavat” – mutat rá Teeman. Hozzáteszi, hogy ez az íz kulcsfontosságú a gyógyulás szempontjából, ugyanis fokozza az étvágyat, ami megfázásos betegségek esetén a szervezetben fennálló gyulladás miatt nem ritkán csökken. Ha pedig nem eszünk eleget, nem jutunk megfelelő tápanyagokhoz, amelyek fontosak lennének az immunrendszer működése és a gyógyulás szempontjából.

Más tanulmányok eredményei szerint az umami a tápanyagok felszívódását is javítja, ugyanis amint érzékeli az agyunk az ízt, a testünk szinte azonnal felkészül arra, hogy könnyebben meg tudja emészteni a fehérjéket. Ez enyhítheti a nátha idején sokak által tapasztalt emésztőrendszeri panaszokat. Különösen gyerekeknél gyakori, hogy alhasi fájdalmakkal, hányingerrel, hasmenéssel is küzdenek.

Orrdugulás ellen is hasznos

A gyulladás szervezetünk természetes válasza a sérülésekre és betegségekre. A HáziPatika cikke rámutat, hogy gyulladás akkor jön létre, amikor fehérvérsejtek tódulnak az érintett szövetekhez a gyógyulást támogatva. Ha a gyulladásos folyamat a felső légutakat érinti, fellépnek a jellegzetes náthás tünetek, mint az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, köhögés. E logika mentén kiderül, hogy a csökkent fehérvérsejt-aktivitás csillapíthatja a gyulladást az orrjáratokban.

Egy, az ezredfordulón megjelent tanulmány szerint a tyúkhúsleves képes közvetlenül visszaszorítani a gyulladt szövetekhez áramló fehérvérsejtek, illetve egészen pontosan azok egy típusa, a neutrofilek számát.

„Ahhoz, hogy igazán megérthessük a csirkehúsleves tünetenyhítő és gyógyító hatását, fontos számba venni az összetevőit. Nem minden csirkehúsleves bővelkedik ugyanis tápláló gyógyösszetevőkben. Például az ultrafeldolgozott konzerv típusokból rengeteg olyan antioxidáns hiányzik, amely a házilag készült levesben megtalálható. A legtöbb bolti csirkehúslevesből például szinte teljesen hiányoznak a zöldségek” – mutat rá a cikkben Colby Teeman. Rámutat, hogy míg a házilag készült levesben a csirke- vagy tyúkhús adja az értékes fehérjeforrást, a zöldségekből rengeteg vitaminhoz, ásványi anyaghoz, nyomelemhez és antioxidánshoz jutunk. A tészta pedig könnyen emészthető szénhidrátforrást jelent, így energiát a testnek a felépüléshez. Mindezen túl a leves magasabb hőfoka is hasznos, azt kanalazva, illetve az abból áradó gőzt belélegezve ugyanis átmenetileg megnövekedik az orrjáratok és a légutak hőmérséklete, lazítva ezzel a felgyülemlett váladékot. A forró vizes gőzölésnél is hasznosabb, hiszen az ízesítéshez használt fűszerek, mint a paprika és a fokhagyma, szintén segítenek megtisztítani a légutakat. Mindeközben a leves folyadék- és elektrolittartalma hidratálja a szervezetet.

„Ahhoz, hogy a lehető legjobban kihasználhassuk a csirkehúsleves egészségügyi előnyeit, a házi készítésű levest javaslom, amely sárgarépával, zellerrel, friss fokhagymával és fűszerekkel készül, csak hogy néhány összetevőt említsünk. Ha mégis a kényelmesebb utat választanánk, akkor fontos alaposan átnézni a bolti készételek összetevőinek és tápanyagainak listáját a címkén. Az ultrafeldolgozott, tápanyagokban szegény változatok helyett válasszunk olyan levest, amely változatos zöldségtartalommal bír” – hívja fel a figyelmet Teeman, aki egyfajta utószóként kiemeli:

A legfrissebb tudományos eredmények arra utalnak, hogy a csirkehúsleves – noha nem csodaszer a nátha és az influenza ellen – valóban segítheti a gyógyulást.

(Borítókép: Egy tál húslevest fogyasztó férfi. Illusztráció: Getty Images)