Javában tombol az ősz és hamarosan itt a tél, így érdemes megfelelő értékre állítani a fűtésszabályozót. Természetesen nem vagyunk egyformák, ezért ami valakinek hűvös, az másnak már túlságosan is meleg lehet. Vannak viszont bizonyos támpontok, amelyek hasznosak lehetnek, ha egészséges hőfokban szeretnénk élni.

Az ideális átlag

Szakértők szerint átlagosan 21 fok az a hőmérséklet, amely ideálisnak mondható. Fontos azonban kiemelni, hogy az egyedi körülmények jelentős mértékben befolyásolhatják ezt az értéket. Kisgyermekes családok esetében például érdemes néhány fokkal magasabbra állítani és akár 24 fokra emelni az otthonunk melegét. 

Éjszakai hőmérséklet

A nyugodt alváshoz – ha általánosságban beszélünk erről – a legideálisabb hőmérséklet a 18-19 fok.  Talán elsőre hűvösnek tűnik, viszont bizonyított tény, hogy az alacsonyabb hőmérséklettel elősegítjük a pihenést, míg a melegtől nyugtalanabbá válunk.

A helyiségek külön is szabályozhatók legyenek

Apróságnak tűnhet, de míg a fürdőszoba esetében – pláne, ha kisgyermekes családról beszélünk – javasolt a némileg magasabb hőfok, addig a már említettek miatt a hálószobában a 18-19 fok is bőven elégséges. Arra mindenesetre figyeljünk, hogy a helyiségek között ne legyen túl nagy a különbség (maximum 2-3 fok eltérés). 

Páratartalom

A hőérzetünket nagyban befolyásolja a levegő páratartalma is. Ebben is fontos megtalálni az arany középutat, hiszen sem a túl sok, sem a túl kevés pára nem egészséges az emberi szervezet számára. A túl kevés pára száraz légutakhoz, száraz bőrhöz, irritált szemhez vezet, míg a túl párás levegő elősegíti a penészgombák, atkák megjelenését, valamint növeli az allergiás reakciók kockázatát. Ideális páratartalomnak a 40-60% közötti értéket tekintjük, ami gyermekek esetében lehet kicsit magasabb.

(bien)

(Borítókép: Hőmérsékletmérő. Illusztráció: Getty)