A tavalyi intenzív influenzaszezon után idén is hasonlóan rossz helyzetre számítanak a szakértők.

2022-ben rendkívül magas fertőzöttségi arány volt megfigyelhető az influenzaszezon miatt. A szakértők úgy látják az adatokból, hogy idén is hasonlóan sok megbetegedésre lehet számítani, azonban az enyhe időjárás miatt várhatóan később fog csúcsosodni a járvány mint tavaly.

Napjainkban a leghatékonyabb módja az influenzás megbetegedések megelőzésének a gyermekek és serdülők beoltása, hiszen ők kiemelt szerepet játszanak a betegség terjesztésében”

– hívja fel a figyelmet dr. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a Blikk beszámolója alapján.

A szakértők, akik a Föld északi féltekén laknak a nyáron figyelik, hogy miképpen alakulnak a déli félgömb járványadatai. Az ottani statisztikákból a szakemberek tudnak következtetni arra, hogy miképpen alakul nálunk a téli influenzaszezon, sőt azt is meg tudják állapítani, hogy milyen vírusok terjednek és mely korcsoportok a legérintettebbek.

Bár az influenzaszezon kezdete Magyarországon általában október végére, november elejére tehető, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete hangsúlyozza, hogy a megfigyelt országokban idén átlagosan két héttel kitolódott a járvány kicsúcsosodása, mely az eddig igen kedvező, enyhe időjárás miatt várhatóan hazánkban is meg fog történni.

Megfigyelhető, hogy megbetegedés szempontjából még mindig a gyermekek a legveszélyeztetettebbek.

Az őszi-téli szezonban idejük nagy részét zárt térben töltik társaikkal, barátaikkal az óvodákban és iskolákban, melynek okán kiemelt szerepet játszanak az influenzavírus terjesztésében” – fogalmazott dr. Havasi Katalin és hozzátette, hogy a gyermekek szervezete hosszabb ideig üríti a vírust mint a felnőtteké, így ők akár 10 napon túl is fertőzhetnek, sőt a kisgyermekek már napokkal az első tünetek előtt képesek átadni a betegséget.

A Gyermekorvosok Egyesületének elnöke kifejtette, hogy a veszélyeztett korcsoportba tartoznak az öt éven aluli gyermekek, a krónikus betegségekben szenvedők, 65. életévüket betöltött személyek, valamint a várandós nők is.

(Blikk)

(Borítókép: Beteg férfi. Fotó: GettyImages)