Oltóanyagot fejlesztettek ki brazil kutatók a kokainfüggőség kezelésére. A szakemberek a világon elsőként hoztak létre olyan vakcinát, amely a jövőben az addikció megelőzésére is szolgálhat.

Általában vírusos megbetegedések megelőzésére szolgálnak a különböző oltóanyagok, ám nemrég a kokainfüggőség kezelésére fejlesztettek ki vakcinát brazil kutatók. Az oltással elsősorban a már kialakult függőséget kezelnék, de a működési mechanizmusa szerint megelőzésképpen is hatásos lehet.

A Calixcoca névre keresztelt vakcina hatóanyaga ellehetetleníti a kokain bódító hatását úgy, hogy az immunrendszert arra sarkallja, hogy antitesteket termeljen a droggal szemben. Ezek az antitestek aztán megkötik a kokainmolekulákat, amelyek mérete így túl naggyá válik ahhoz, hogy bejuthassanak az agy jutalmazó központjába, az úgynevezett mezolimbikus rendszerbe. Normál esetben a kokain itt a dopaminfelszabadulást fokozva idéz elő mámoros kábulatot a szerhasználóknál – mutat rá a ScienceAlert cikke alapján a HáziPatika.com.

Az oltóanyagot állatokon már tesztelték, a kísérletek pedig biztató eredményekkel, jelentős mellékhatások megjelenése nélkül zárultak. A megfelelő működésen túl arra is fény derült a felhasznált patkányok esetében, hogy az oltás védelmet nyújtott a magzataik számára. Amennyiben az emberi kísérletek sikeresek lesznek, ez a vakcina lehet a világon az első, amellyel nemcsak, hogy kezelhetővé válik a kokainfüggőség, de a szerhasználó kismamák gyerekeit is meg lehet óvni a drog káros hatásaitól. Brazíliában különösen nagy előrelépést jelentene a vakcina klinikai alkalmazása, mivel a dél-amerikai ország globális léptékben a második a kokainhasználat terén. Csak az Egyesült Államokban fogyasztják többen az illegális kábítószert.

Kiegészítő eszközként segít a leszokásban

Frederico Garcia pszichiáter, a Minas Gerais Állami Egyetem oltóanyagot kifejlesztő csapatának koordinátora reméli, hogy a Calixcoca újraformálja majd a kábítószerfüggők kezelését. Az oltóanyaggal tervezett terápia pszichológiai tanácsadás, szociális támogatás és – szükség esetén – rehabilitáció kombinált alkalmazásán alapul. A védőoltás egy fontos eszközzel bővíthetné az orvosok eszköztárát a gyógyulás kritikus stádiumaiban, például akkor, amikor a betegek visszatérnek a rehabról.

Az oltóanyag mesterséges vegyületekből áll, nem pedig természetes eredetű összetevőkből. Ennek az az előnye, hogy így a gyártása is olcsóbb, illetve nem igényel speciális tárolási feltételeket, például folyamatos hűtést. Az elsődleges tervek szerint azoknak a kábítószerfüggőknek ajánlanák fel a vakcinációt, akik már leszokóban vannak és hosszú távon tiszták terveznek maradni. Az oltóanyag iránti kereslet már most jelentős: a kutatócsapat által szervezett klinikai kísérletekre eddig több mint háromezer önkéntes jelentkezett.

(Borítókép: Védőoltást kapó férfi. Illusztráció: Getty Images)