Mára szinte minden antibiotikum ellen rezisztenssé vált az egyik legelterjedtebb nemi betegséget okozó baktérium egyik törzse. Ennek a kezelésében nemrég áttörést értek el tudósok, akik a legújabb készítményükre a legtöbb országban már megszerezték a forgalomba hozatali jogot.

A világon számos nemi betegség terjed, ezek közül is az egyik legelterjedtebb mind a nők, mind pedig a férfiak körében a Neisseria gonorrhoeae nevű baktérium okozta tripper, vagy kankó. A csak 2020-ban újonnan megfertőződöttek számát 82,4 millióra becsülték szerte a világon. Bár a betegségre létezik gyógymód, futótűzként való terjedése miatt kialakult a baktérium egy szupergonorrhea néven emlegetett törzse, amellyel szemben hatástalanok az antibiotikumok.

Ennek a törzsnek a kezelésére találtak megoldást svájci tudósok, akiknek sikerült kifejleszteniük egy olyan szert, amely a meglévő antibiotikumoktól eltérő módon támadják a kórokozókat, meghosszabbítva azt az időt, ami ahhoz kell, hogy a baktériumok rezisztenssé váljanak.

A Global Antibiotic Research & Development Partnership (GARDP) nevű nonprofit szervezet az általuk kifejlesztett Zoliflodacin nevű kísérleti gyógyszerre a világ nagy részén már meg is szerezte a forgalomba hozatali jogot. A fejlesztők azt ígérik, a gyógyszer „viszonylag megfizethető áron” lesz elérhető azokon a helyeken, ahol a legnagyobb szükség van rá.

A tripper tünetei

A betegség olyan tüneteket okozhat, mint a fájdalmas vizelés, vagy a rendellenes vérzés és folyás, megfelelő kezelés hiányában pedig meddőséghez és más súlyos szövődményekhez vezethet.

(Borítókép: Nagyítóval az alsónadrágjába tekintő férfi. Illusztráció: Getty Images)