Rendszeres szőrtelenítés esetén gyakori problémát jelent a szőrbenövés, szőrtüszőgyulladás. Bár a kialakulásának megelőzésére nem létezik csodaszer, sokat tehetünk azért, hogy ne fertőződjenek el és ne hagyjanak sebet maguk után.

Amikor szőrtelenítés után a növekedő szőrszál nem tud kijutni a bőr alól, szőrbenövés alakul ki, ami általában szőrtüszőgyulladáshoz vezet és pattanásra emlékeztető, piros dudorok alakulnak ki. Ezeket sokan nyomkodni kezdik, netán szemöldökcsipesszel esnek nekik, ám valójában nem ajánlott piszkálni a benőtt szőrszálakat. Pár otthoni módszerrel ugyanakkor csökkenthetjük a gyulladást, és eltüntethetjük a sebeket.

Elsőként hagynunk kell maguktól begyógyulni a dudorokat. Ehhez tisztán kell tartani, és rendszeresen hidratálni a gyulladt felületet. A bőrradír és a meleg vizes borogatás szintén a segítségünkre lehet. A hegek elhalványításában az alábbiak segíthetnek:

  • Fényvédő: A fényvédő készítmények megvédik a sebeket a káros UV-sugaraktól, így a hegek gyorsabban elhalványulhatnak. A leghatékonyabbak akkor leszünk, ha C-vitaminos szérumot is alkalmazunk a fényvédő felvitele előtt.
  • Zöld tea: A zöld teában található vegyületek, az úgynevezett katechinek gyulladásgátló hatással rendelkeznek. Érdemes lehet az érintett felületre közvetlenül egy nedves zöld tea filtert rakni, vagy nedves borogatásként alkalmazni.
  • Aloe vera: Az egyik leggyakoribb otthoni sebkezelési módszer az aloe vera alkalmazása: általában krém formájában használjuk a gyulladás enyhítésére és a hegek kezelésére.
  • Hagymakivonat: A hagymakivonatot tartalmazó krémek gyulladáscsökkentő hatással bírnak, és a hegekre is jó hatással vannak.
  • Szilikon: A szilikon tartalmú gélek hatásosak mind a régi, mind a friss sebek kezelésében.
  • Illóolajok: Számos illóolaj, mint a levendula vagy muskátli, gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek elhalványítani a hegeket. Az illóolajokat minden esetben hordozóolajjal hígítva vigyük fel a sebre, vagy használjunk illóolajokat tartalmazó termékeket, krémeket.

Amennyiben ezek a módszerek nem válnak be, érdemes bőrgyógyász segítségét kérni a gyógyulni vagy halványulni nem akaró, zavaró sebek miatt – hívja fel a figyelmet a Healthline cikke nyomán a HáziPatika. Rámutatnak továbbá arra is, hogy mit ne tegyünk a szőrbenövésekkel.

  • Ne piszkáljuk! Ne próbáljuk meg kiszedni vagy kinyomni a szőrszálat!
  • Ne hordjunk szoros ruhadarabokat! Ha a szőrbenövés olyan területen van, amelyet általában ruha takar, akkor előnyös minél lazábban öltözködni, hogy a bőr szellőzni tudjon és elkerüljük az irritációt.
  • Ne szőrtelenítsünk! Ne borotválkozzunk, gyantázzunk vagy epiláljunk ott, ahol a benőtt szőrszálak vannak, mert csak tovább irritáljuk a bőrünket.

Bár nem létezik biztos módszer sem a kezelésre, sem a megelőzésre, utóbbi kapcsán sokat tehetünk azzal, ha szőrtelenítés előtt és után is hidratáljuk a bőrünket. Borotválkozás esetén érdemes mindig éles borotvát használni és gyakran öblíteni azt. Ha göndör vagy durva szőrszálaink vannak, gyakran radírozzuk le a bőrt. A hámlasztás az elhalt hámsejteket és szennyeződéseket is segít eltávolítani a bőr felszínéről, ami csökkentheti a fertőzés kockázatát.

(Borítókép: Egy férfi szemöldökcsipesszel. Illusztráció: Getty Images)