Svájci kutatók megállapították, hogy magasabb a spermiumszáma azoknak, akik kevesebbet függenek a mobiljukon.

Alacsonyabb az átlagos spermiumszáma azoknak, akik naponta több mint hússzor is a telefonjukhoz nyúlnak, mint azoknak, akik mindössze hetente egyszer használják a készüléküket – derül ki egy frissen publikált svájci kutatásból a Qubit beszámolója alapján.

A Genfi Egyetem és a Svájci Trópusi és Közegészségügyi Intézet közösen közel háromezer 18 és 22 év közötti férfi spermamintáját vizsgálta meg 2005 és 2018 között.

Ebből a felmérésből kiderül, hogy azoknak, akik naponta több mint hússzor használják a készüléküket az átlagos spermiumszáma 44,5 millió/milliliter volt. Ez nagyjából 21 százalékkal kevesebb mint azoknak a férfiaknak, akik csak heti egyszer használják telefonjukat, mivel nekik az átlagos spermiumszámuk 56,5 millió/milliliter körül alakult.

A kutatók azonban felhívják a figyelmet arra, hogy bár a mennyiségben mutatkozott eltérés, a spermiumok mozgékonysága és alakja egyik csoportban sem volt rosszabb.

A vizsgálatot három szakaszban végezték el. Az első fázisra 2005 és 2007 között, a másodikra 2008 és 2011, a harmadikra pedig 2012 és 2018 között került sor. Ez a hosszú felosztás lehetőséget nyújtott a kutatóknak, hogy azt is vizsgálják, hogy a technológia fejlődése milyen hatással van a férfiakra. Utólag kiderült, hogy jól döntöttek a kutatók, ugyanis meg tudták állapítani, hogy a régebbi technológiák károsabbnak bizonyultak, mint az újabb 4G és 5G. Ennek hátterében valószínűleg az adattovábbításhoz szükséges elektromágneses mező erőssége állhat.

A tanulmány szerzői azonban elismerik, hogy eredményeik nem biztosak, ugyanis nem állapítható meg egyértelmű ok-okozati összefüggés a mobilozás és a spermiumok számának csökkenése között.

Valamint arra is felhívják a figyelmet, hogy a tesztalanyok telefonszokásait önbevallás alapján állapították meg, aminek nagy a megbízhatatlansága, a kutatás azonban mindenképpen érdekes felismerést jelent, a jövőben a telefonhasználat módjainak hatását is vizsgálni fogják.

(Qubit)

(Borítókép: Telefonozó férfi. Fotó: GettyImages)