A hűvös idő beköszöntével egyre gyakoribbá válnak a bekuckózós esték, amikor ha nem épp egy pohár bor társaságában, akkor egy bögre forró teával a kezünkben bújunk a pokróc alá, hogy a kedvenc sorozatunkat nézzük. Ám még mielőtt kényelembe helyeznénk magunkat, ügyeljünk rá, hogy az a tea tényleg olyan legyen, amilyennek lennie kell!

Fogyasszunk fekete-, gyümölcs- vagy gyógyteát, esetleg matchát vagy chai lattét, körültekintőnek kell lennünk ahhoz, hogy igazán jó minőségű italt készítsünk. Többek között az áztatási idő, a víz hőmérséklete és a tealevelek minősége is hozzájárul a kapott ízélményhez. Hogy az eredmény a lehető legjobb legyen, fontolja meg az alábbi tanácsokat!

Lehetőleg ne filteres teát válasszon

A teafilterek akkor jelentenek jó megoldást, ha gyorsan akarunk elkészíteni egy ízletesebb meleg italt. Ahhoz azonban, hogy egy frissebb, gazdagabb ízvilágot kapjunk, előnyösebb, ha tealeveleket használunk. Így az italunk több antioxidánst és természetes aromát is tartalmaz majd.

Az előírt ideig áztassa

A teászacskókon található utasítások alapvető információkat tartalmaznak arról, mennyi ideig kell az adott teakeveréket áztatunk a legjobb ízélményért. Ezeket az iránymutatásokat érdemes betartanunk, különben tompa aromájú vagy túl keserű teát kapunk. Ha a leíráson nem találunk az áztatási időre vonatkozó adatot, akkor vannak általános szabályok, amelyekből kiindulhatunk.

A fekete teának általában körülbelül három-öt percig kell áznia, míg a fehér és oolong teákat csak kettő-három percig kell áztatni. A zöld tea esetében az áztatási idő egy, a gyógynövény- és rooibos teák esetében pedig öt vagy több perc. 

Ügyeljen a csészeválasztásra

A teát hajlamosak vagyunk az első kezünkbe kerülő bögrébe önteni, ám az élmény fokozása érdekében érdemes speciális csészét választani, azt ugyanis úgy tervezték meg, hogy a benne lévő ital gyorsabban iható hőmérsékletűre hűljön, miközben felszabadulnak belőle az aromák. A dizájn mellett a méret is számít: a zöld teát hagyományosan például kis teáscsészében kínálják, hogy minden apró kortyban az ízére tudjunk összpontosítani.

Megfelelően lője be a víz hőmérsékletét

Ha teát főzünk, még azelőtt kapcsoljuk le a forralót, hogy a víz 100 Celsius-fokra melegedne, vagy hagyjuk hűlni pár percig, mielőtt beáztatjuk a tealeveleket. Ha a forrásban lévő vizet egyből felhasználjuk, az italunk nagy valószínűséggel keserű lesz. Ha gyógyteát fogyasztunk, abban az esetben nem érdemes ezzel foglalkozni, a gyógynövények ugyanis jól viselik, ha leforrázzuk azokat, ám a laza szerkezetű tealevelek esetében érezhetően megváltozhat az ízvilág.

Arra is érdemes ügyelni, hogy túl alacsony hőmérsékletűre se hagyjuk hűlni a vizet, mert abban az esetben tompa ízt kapunk.

A különleges zöld teák például jobban bírják az alacsonyabb hőfokot, ezeket általában 60 fok körüli vízben érdemes áztatni. Az egyszerűbb zöld és fehér teák 80-82 fok között adják a legjobb ízélményt. A rooibos, a gyógyteák és a fekete teák készülhetnek forrásban lévő vízzel is.

Törekedjen az optimális arányokra

A filteres tea esetében nincs lehetőségünk hibázni, a teafüvek esetében azonban gyakran túlzásba eshetünk az adagoláskor. Az alapvető szabály az, hogy egy teáskanálnyi teafűhöz 180 milliliter vízre van szükség. Ha tehát nagyjából két és fél deci teát innánk, két teáskanálnyi teakeverékre van szükségünk. A könnyed ízvilágú teák, így például a fehér teák esetében lehetünk bőkezűbbek.

Ne ízesítse túl

A teák tele vannak természetes ízekkel, így ezek akkor is finomak, ha nem adunk hozzá semmi további hozzávalót. A cukorral, mézzel, citrommal és tejjel csak elnyomjuk a teák valódi karakterét, így érdemes óvatosan bánni az ízesítőkkel. Természetesen vannak, akik nem szeretik ízesítetlenül a teát, ám ha megfogadják a fentebb leírt tanácsokat, akkor az italuk nem lesz keserű és megízlelhetik a teák valódi aromáját. A megfelelő mennyiségű hozzáadott barnacukor például sok esetben ki is emeli az adott tea saját ízjegyeit.

A gyógyteák esetében azért fontos, hogy kerüljük az ízesítést, mert azzal elveszíthetik az alapvető jótékony hatásukat. A kamilla segít a nyugodt alvásban, azonban ha alaposan megcukrozzuk, a szervezetünk felpörög és ellensúlyozza a nyugtató hatást.

(Roadster)

(Borítókép: Egy teát készítő férfi keze. Illusztráció: Getty Images)