Sokan több tíz percet képesek eltölteni a vécén reggelente, ám szakemberek szerint a túl hosszú időzés a toaletten nem kívánt egészségügyi panaszokat okozhat.

Egy csésze kávé, a reggeli újság, vagy a híroldalak végigpörgetése: a munkába indulás előtti vécén töltött idő sokaknak több tíz percbe telhet, hiszen az illemhelyiség maga a nyugalom szigete, ha az ajtón túl gyerekzsivaj töri meg a hajnali csendet. Mégis, a szakemberek pontosan 10 percnél húzzák meg az egészséges határt, ha ugyanis ennél tovább trónolunk, az könnyen okozhat kellemetlen panaszokat.

Dr. Karan Raj brit sebész nemrég egy interjúban felhívta rá a figyelmet, hogy a vécén ülve a gravitáció hatványozottan hat a végbél vénáira, így ha túl sok időt töltünk ebben a pozícióban, könnyebben alakulhat ki aranyerünk, vagy a már meglévő megnagyobbodhat.

A szakember éppen ezért legfeljebb 10 percet javasol eltölteni az árnyékszéken, ezen felül pedig a helyes székelés kapcsán további három tanácsot is megfogalmazott, amelyek betartásával elkerülhetjük a kellemetlen viszketést, égő érzést, szivárgást és olykor vérzést okozó aranyér kialakulását.

1. Ne erőlködjön!

A belek mozgásakor a végbélben található erek felfúvódnak, így minél jobban nyom, annál biztosabb az aranyér kialakulása. A székrekedést és az ezzel együtt járó erőlködést a legkönnyebben úgy kerülheti el, ha sok folyadékot fogyaszt és rendszeresen jár az illemhelyiségbe.

2. Fogyasszon rostot!

A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás mellett ugyancsak fontos, hogy naponta körülbelül 30 gramm rostot fogyasszon. Ha így tesz, a vécén zökkenőmentesen mennek majd a dolgok. Azt érdemes észben tartania, hogy a folyadék- és a rostfogyasztás kéz a kézben jár, ugyanis ha sok rostot fogyaszt, de keveset iszik, az megint csak székrekedéshez, az pedig aranyér kialakulásához vezet.

3. Guggoljon le!

Számos európai és ázsiai országban úgynevezett guggolós vécéket használnak. Ezek felett sokkal jobban ellazulnak a medencefenék izmai, kiegyenesedik a végbélszakasz, és erőlködés nélkül mondhatni automatikussá válik a székelés folyamata. Bár a lábizmok ebben a pózban jobban terhelődnek, sokkal gyorsabban végezni lehet. A legegyszerűbb, ha a hagyományos toalett elé egy sámlit helyez, és máris rengeteget könnyít a saját dolgán.

(TWN)

(Borítókép: Férfi az árnyékszéken. Illusztráció: Getty Images)