Az ételintoleranciát mindig sokkal nehezebb kiszúrni, mint a különböző ételallergiákat. Éppen ezért érdemes fokozottan figyelni a szervezet által küldött jelekre. Ezúttal a laktózérzékenység tüneteit szedtük össze!

Manapság egyre többen szenvednek élelmiszerallergiában vagy intoleranciában. Sok olyan élelmiszer létezik, amelyekre könnyen kialakulhatnak allergiás reakciók vagy túlzott érzékenység. Utóbbiak közül a leggyakoribb a tej- (vagyis a laktóz) és a gluténérzékenység. Ezúttal előbbit vettük jobban górcső alá. Íme a laktózérzékenységre utalók jelek!

Puffadás, bélgázosság

Laktóztartalmú étel vagy ital elfogyasztása után egy órán belül puffadást és bélgázosságot tapasztalhatnak azok, akik érzékenyek rá. 

Görcsölő has

A laktózérzékenység egyik gyakori jele a hasi fájdalom, ami a különböző tejtermékek fogyasztását követően jelentkezik. Ha egy gombóc fagyi után szinte mindig fáj a hasa, akkor esélyes, hogy laktózintoleranciában szenved.

Hasmenés

Az egyik legkellemetlenebb intő jel lehet, ha tejet tartalmazó élelmiszerek fogyasztása után hamarosan rohannunk kell a mosdóba. A fogyasztott tejtermékek mennyisége szerepet játszhat a tünetek súlyosságában, általában minél több laktózt fogyasztunk, annál rosszabbak a tünetek.

Hányinger

A szakértők azt feltételezik, hogy valószínűleg a baktériumok túlszaporodása miatt következik be a hányinger, amikor a vastagbél küzd az elfogyasztott laktáz emésztésével.

+1 Székrekedés

Ritkább, de szintén jellemző tünet lehet viszont a székrekedés is, így nem csak a hasmenésre, hanem annak ellentétére is érdemes felfigyelni.

A laktózérzékenységnek is léteznek fokozatai: míg egyeseknek nem okoz gondot akár egy-két gombóc fagylalt vagy egy joghurt elfogyasztása, addig másoknál már egy szelet sajt is kiválthatja a panaszokat.

Mivel a lisztérzékenység vagy más ételallergiák, ételintoleranciák is igen hasonló panaszokat produkálhatnak, ezért az önvizsgálat és az öndiagnózis nem elegendő.

(Borítókép: Férfi, aki rosszul lesz a tejtől. Illusztráció: koldunova/Getty)