Sokan fekszenek még vissza „csak néhány percre” és megnyomják a szundi gombot miután megszólalt a reggeli ébresztőjük, de a szakértők szerint a néhány ráadásperc csábító alvás sokkal többet árt, mint amennyit használ.

Alvásszakértők szerint az ébresztő megzavarja az alvást, így hiába használjuk a szundi gombot, hogy szerezzünk néhány pluszpercet nem fogjuk magunkat jobban kipihenni, sőt, még árthat is nekünk, ha így teszünk.

Az alvásnak két összetevője van, ami fontos: Az egyik az alvás időtartama, a másik pedig az alvás minősége.

Az alvás folyamatossága pedig az alvás minőségének fontos része. Megszakítás nélküli alvásra van szükségünk ahhoz, hogy valóban regeneráló legyen. A szundigomb nyomkodása ezt megakadályozza” – nyilatkozta a Huffpostnak Dr. Mathias Basner, a Pennsylvaniai Egyetem Perelman Orvosi Iskolájának alvás- és kronobiológiai részlegének pszichiátriaprofesszora.

A szakértők úgy látják, hogy sokkal hasznosabb, ha az ébresztőórát alapból 15-30 perccel későbbre állítjuk és azonnal felkelünk rá, mint az, ha újra és újra visszaalszunk néhány percre két ébresztés között. Ennek oka, hogy a testünk megpróbál elkezdeni egy újabb alvási ciklust a szundi gomb megnyomása után, azonban ezt a ciklust megszakítja az újabb ébresztés, így felborul az alvás és az ébredés közötti egyensúly, ami hozzájárul a reggeli fáradsághoz.

Kutatások pedig azt is bebizonyították, hogy a szundi gomb rendszeres használata az ébredési hormonokra is kihatással lehet.

Voltak olyan vizsgálatok, ahol a kutatók megállapították, hogy azok az emberek, akiket reggel 5-kor ébresztettek már sokkal korábban elkezdtek hormonokat kiválasztani, mint azok, akiket csupán 7-kor”

– magyarázta a professzor.

Ez azt jelenti, hogy ha korábbra állítjuk az ébresztőt, hogy utána még vissza tudjunk pihenni egy kicsit, akkor a hormonkiválasztás korábban indul meg, ami egyeseknél a teljes napot befolyásolhatja.

De nem szabad démonizálni a szundigombot.

Szerintem arra kéne leginkább felhívni a figyelmet, hogy ha tényleg úgy érezzük, hogy szükségünk van rá, akkor talán változtatnunk kell az életmódunkon, hogy jobban aludjunk” – tette hozzá a szakértő.

(Huffpost)

(Borítókép: Álmos férfi. Fotó: GettyImages)