Igen, ez egy létező betegség és több kiváltó oka is lehet.

A nyugtalan láb szindróma, amelyet Willis-Ekbom-kórként is ismernek gyakori alvászavart okozó rendellenesség, amelynek során az érintettek lefekvés után intenzív késztetést éreznek, hogy megmozgassák a lábukat, rugdaljanak. A panaszok nappal, nyugalomba helyezett lábnál is jelentkezhetnek.

Mitől alakulhat ki a nyugtalan láb szindróma?

A nyugtalan láb szindróma az esetek 50 százalékában öröklött, méghozzá domináns módon. Vannak azonban a betegség kialakulásának egyéb okai is. Alább ezeket vettük sorba!

Vashiány

Egy 2020-as kutatás szerint a nyugtalan láb szindrómában szenvedő betegek 42 százaléka vashiányos. Emiatt pedig általában rosszabbul is alszanak, de a B6-vitamin és a magnézium hiánya is okozhat tüneteket.

Gyógyszerek

Okozhatnak nyugtalan láb szindrómát különböző gyógyszerek is. Leggyakrabban antidepresszánsok, de okozhatnak ilyen problémát az antihisztaminok, tehát az allergiagyógyszerek is.

Terhesség

Kialakulhat nyugtalan láb szindróma terhesség alatt, de állhatnak hátterében olyan neurológiai betegségek is, mint például a szklerózis multiplex vagy a Parkinson-kór. A terhes nők körülbelül 20 százaléka találkozik a gyermevárás időszakában a nyugtalan láb szindróma tüneteivel.

Hosszas ülés

Ez a legkönnyebben elkerülhető ok. Próbáljuk kerülni a túl hosszas ülést hosszú idegi, így nem fog az a kellemetlen meglepetés érni, hogy éjjel megállás nélkül jár a lábunk.

Koffein és alkohol

Ez bizonyára senkinek sem okoz meglepetést: a koffein és az alkohol is növeli a nyugtalan láb szindróma kialakulásának kockázatát.

(life.hu)

(Borítókép: Nyugtalan láb szindróma. Illusztráció: Daria Kulkova/Getty)