A hideg időszak beköszöntével a legtöbben egyre több vitamint fogyasztunk, hogy egészségesen átvészeljük a téli hónapokat. Nem mindegy azonban, hogy egy időben mit mivel viszünk be a szervezetünkbe, egyes kombinációk ugyanis veszélyt jelenthetnek az egészségünkre, akár stroke kialakulásához is vezethetnek. Cikkünkben eláruljuk, mely vitaminokat ne szedje be egyidejűleg.

C-vitamin és B12-vitamin

A C-vitamin talán a leggyakrabban szedett vitaminfajta, hiszen különösen fontos az immunrendszer védelméhez. Az idegrendszert támogató és vérképzésben részt vevő B12-vitaminnal viszont nem érdemes együtt szedni, mert csökkentheti a felszívódó B12 mennyiséget. Szakértők tanácsa szerint két óra eltéréssel érdemes bevenni ezeket a készítményeket.

Kalcium és D-vitamin

A csontok és a fogazat egészségében fontos kalcium is népszerű ásványi anyag, ám egy 2019-ben közzétett tanulmány szerint kis mértékben, de

növelheti a stroke kialakulásának kockázatát, ha D-vitaminnal együtt szedjük be.

Bár az eredményt sokan vitatják, érdemes konzultálni az orvosunkkal, mielőtt szedni kezdjük ezeket a készítményeket. A kalciumot egyébként vassal és magnéziummal sem tanácsos egy időben bevenni, mert gátolhatja azok felszívódását. Itt is ajánlatos két órát hagyni a köztük. 

A-, K- és E-vitamin

A K-vitamint sokszor véralvadás ellen írják fel, míg az E-vitamin pont az ellenkező hatást válthatja ki. Az A-vitamin a retina megfelelő működéséhez szükséges tápanyag. Mindhárom vitamin zsírban oldódó, ezért együttesen beszedve gyengítik egymás hatását. Ha nem egyszerre, hanem legalább kétórás különbséggel vesszük be ezeket, áthidalhatjuk ezt a problémát.

(Femina)

(Borítókép: Egy marék vitamin. Illusztráció: Getty Images)