Az egész napos ülőmunka számos egészségügyi, köztük ízületi és hátproblémákat okozhat, éppen ezért fontos, hogy a számítógép elől felkelve elegendő időt töltsünk mozgással, ellensúlyozva ezzel a több órás görnyedést. Egy friss kutatásban tudósok azt is kiderítették, pontosan hány percet kell aktívan eltöltenünk egy nap.

Kilenc korábbi tanulmány, összesen 44 ezer 370 ember fizikai aktivitását mérő fitneszeszközeinek adatait összegezte az az aránylag friss kutatás, amelynek eredményei rávilagítanak arra, hogy összesen hány perc mozgásra van szükségünk egy nap akkor, ha ülőmunkát végzünk.

A tudósok szerint napi 10 óra mozdulatlan ülést nagyjából 30-40 perc mérsékelt vagy erőteljes intenzitású fizikai tevékenységgel ellensúlyozhatunk, aminek következtében olyan szintre hozhatjuk a testünket, mintha aktív fizikai munkát végeznénk, de mellette nem edzenénk.

A kutatás eredményi nagyjából összhangban vannak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020-as irányelveivel, amelyek szerint hetente 150-300 perc közepes intenzitású, vagy 75-150 perc erőteljes intenzitású fizikai aktivitásra van szükségünk abban az esetben, ha ülőmunkát végzünk.

Az ausztrál Sydney-i Egyetem fizikai aktivitással foglalkozó népesség egészségügyi kutatója, Emmanuel Stamatakis szerint minden fizikai tevékenység számít.

Bármennyit is mozgunk, az több, mint a semmi.

(Player)

(Borítókép: Ülőmunkát végző férfi. Illusztráció: Getty Images)