Egy spanyol kutatás eredményei alapján önmagában nem elég a hosszú élethez az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás.

„Tekintettel arra, hogy a boldogabb emberek valószínűleg tovább élnek, feltettük magunknak a kérdést, hogy az egészséges százévesek osztoznak-e olyan személyiségjegyekben, amelyek lehetővé tették számukra, hogy sikeresebben nézzenek szembe a traumatikus helyzetekkel és az élet kihívásaival” – mondta el az IFL Science-nek az egyik spanyol szakértő, aki részt vett a kutatásban, amiben a hosszú élet titkát keresték.

Az új spanyol felmérésben az egészséges százévesek életét elemezték, amelyek olyan ismeretekkel szolgáltak, amik segíthetnek az egészséges öregkor elérésében. A Házipatika kifejti, hogy a kutatók tizenkilenc, 100 és 107 év közötti személlyel készítettek mélyinterjúkat, ami alapján nyolc pszichológiai erősséget különítettek el, amelyek mindegyike jellemző volt az alanyokra.

Ezek a tulajdonságok, amelyek megtalálhatóak a világ legidősebb embereiben:

  • Vitalitás – a kutatásban részvevők arról számoltak be, hogy naponta mozognak, sportolnak, társaságba járnak, fejtörőket játszanak, tehát igyekeznek fizikailag és szellemileg is aktívak maradni.
  • Kíváncsiság – a vizsgált személyek érdeklődőek, szeretik a tanulást és fontosnak tartják az önképzést.
  • Elkötelezettség – a világ legidősebb emberei kitartanak személyes céljaik, barátaik, munkájuk vagy családjuk mellett.
  • Önállóság – az interjúalanyok nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy saját döntéseket hozzanak és képesek legyenek irányítani életüket.
  • Társasági élet szeretete – minden megkérdezett elmondta, hogy rendszeresen találkozik szeretteivel, rokonaival és barátaival.
  • Pozitív hozzáállás – a kutatásban részvevők az élet minden területén igyekeznek megtalálni a jót még a rossz dolgokban is.
  • Rugalmasság – minden megkérdezett jól tud alkalmazkodni a kihívásokhoz, környezeti változásokhoz.
  • Intelligencia – a vizsgált személyek képesek az absztrakt gondolkodásra, ami segíti az előre tervezést és az új információk felhasználását az érveléshez vagy problémamegoldáshoz.

(Házipatika)

(Borítókép: Idős férfi. Fotó: GettyImages)