Naponta vagy kétnaponta, esetleg több napos kihagyással érdemes megmosnunk a hajunkat? Ezt a kérdést feszegette nemrég a New York-i Memorial Sloan Kettering Rákközpont szakembere.

Hajkoronánk egészsége és szépsége érdekében annak típusától függően érdemes kialakítanunk a hajmosási szokásainkat. Szakértők szerint nincs egységes, mindenkire érvényes szabály, azt ugyanis, hogy milyen gyakran kell megmosnunk a hajunkat, számos tényező befolyásolja.

Amellett, hogy figyelembe vesszük, hogy normál, zsíros vagy száraz típusú a hajunk, annak állagától, a frizura stílusától, illetve a fejbőr zsírosságától is függ, hogy milyen gyakran kell hajat mosnunk.

„Néhányan meg vannak győződve róla, hogy mindennap hajat kell mosniuk, különben az nagyon zsíros lesz. Ha viszont néhány napot kihagynának, talán azt tapasztalnák, hogy a fejbőrük vagy a hajuk nem is annyira zsíros, mint képzelik” – magyarázta Anthony Rossi, a New York-i Memorial Sloan Kettering Rákközpont bőrgyógyász asszisztense. Hozzátette továbbá, hogy a túl gyakori mosás kiszáríthatja és fakóvá teheti a hajat, amely így elveszítheti a természetes csillogását. Ha ezzel szemben túl ritkán mossuk meg, a zsíros fejbőr kellemetlen szagot áraszthat, a haj pedig zsíros tapintásúvá válhat.

Rossi szerint a felsorolt tényezőket figyelembe véve egy átlagos ember esetében – aki nem izzad extrém módon, és akinek a fejbőrét nem éri mindennap klóros víz – elég a heti egyszeri, de legfeljebb kétszeri hajmosás.

Ha a hajunkat olyan kémiai anyagokkal kezelték, amelyek száríthatják vagy töredezetté tehetik a végeket, akkor érdemes ritkítani a samponos tisztítások számát legfeljebb heti egy alkalomra. 

A napi hajmosás az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia ajánlása szerint azok számára lehet indokolt, akiknek gyorsan zsírosodik a fejbőre. Ez azonban az életkor előrehaladtával változik, így idősebb korban már nem indokolt a napi rituálé. A meglévő adottságok is sokat számítanak: a sűrű, göndör hajat például nem szerencsés gyakran mosni, mert hajlamos lehet a kiszáradásra, töredezésre. A fejbőr egészsége érdekében ugyanakkor érdemes figyelni rá, hogy két-három hetente mindenképp mossuk meg a hajunkat és a fejbőrünket.

Anthony Rossi szerint a hajmosások közötti időszakokban jót tesz a rendszeres fésülés, ezzel ugyanis eltávolíthatjuk az elhalt hámsejteket. Ebben segíthet a fejbőr masszírozása is. Ha valaki sportol és izzad, akkor nem kell minden alkalommal sampont használnia: a vízzel való öblítés is eredményes lehet. A hajvonal környéki olajat pedig fel lehet itatni egy puha kendővel. Ha a hajápolás kapcsán továbbra is tanácstalanok vagyunk, esetleg kiemelten problémás a fejbőrünk, mindenképpen konzultáljunk bőrgyógyásszal.

(HáziPatika)

(Borítókép: Egy férfi hajat mos. Illusztráció: Getty Images)