Ahogy egyik napról a másikra beköszöntött a hideg, olyan hirtelen jelentek meg a felső légúti betegségek. Az orrfolyással, enyhe torokfájással ugyan nem rohanunk azonnal orvoshoz, de komoly dilemmát jelenthet, hogy milyen természetes megoldást válasszunk.

Érdemes rögtön azzal kezdeni, hogy megnézzük az összetevőket a különböző gyógykészítmények esetében, ez sokat segít a választásban. Jó, ha több tünetre is jó egy-egy készítmény, például az orrfolyás mellett a torokpanaszok enyhítésére is alkalmas.

Gyógyszer előtt gyógynövény

Érdemes már a kezdeti tüneteknél, a torokkaparásnál, orrfolyásnál elkezdeni a kezelést, hogy elkerüljük a felülfertőződést és az esetleges antibiotikum-kúrát. Ha időben megtámogatjuk a szervezetünket természetes hatóanyagot tartalmazó, gyógynövényes sziruppal, az meghálálja a törődést.

A több gyógynövényt is tartalmazó, egy-egy problémára célzottan összeállított szirupoknak nagy előnye, hogy nem kell gondolkodni, kitalálni, milyen gyógynövénnyel,  gyógyteával kezeljük a betegséget, nem szükséges fitoterápiás tudás hozzá. A jó szirupokban található gyógynövények ráadásul erősítik egymás hatását.

Kedvencek egy kortyban

A lándzsás útifű jótékony hatását sokan ismerik, de az erdeifenyő rügy és az orvosi ziliz is segít a kezdődő torokfájdalom, nátha esetében.

A nyákoldó hatású fenyőrügy nem véletlenül lett az egyik legnépszerűbb gyógynövény a koronavírus-járvány időszakában. Az orvosi ziliz pedig a torokfájdalom egyik legjobb gyógyítója volt már a népi gyógyászatban is.

A gyógynövények mellett figyeljünk a többi összetevőre is

„Minél kevesebb mesterséges anyagot tartalmaz egy szirup, annál jobb a termék. A 100%-ban természetes, tartósítószer-mentes szereket javaslom, plusz létezik laktóz- és gluténmentes verzió is, erre érdemes rákérdezni a patikákban” – mondta Dr. Sebő Zsuzsanna gyermekorvos.

Egy induló meghűlésnél, náthánál nem kell azonnal orvoshoz szaladni, de ha néhány napon belül nem javulnak a tünetek, mindenképpen keressünk fel orvost.

(Borítókép: Megfázott fiú. Illusztráció: Getty)