A nők bőrápolásáról rengeteg szó esik, a férfiak esetében azonban ez a téma nem szerepel kiemelt helyen, holott az erősebbik nem is egyre jobban ügyel arra, hogy a bőrük minél tovább egészséges és feszes maradjon. Ráadásul a férfiak esetében más-más aspektusokra kell ügyelni bőrápolásnál, mint a nőknél.

A férfiak legtöbbször eleinte az édesanyjukra, majd a feleségükre támaszkodnak, ha illatszerekről vagy bőrápolásról van szó. Az utóbbi években ugyan egyre nyitottabb az erősebbik nem képviselői is a megfelelő bőrápolásra, a termékek között azonban még mindig nehezen igazodnak el.

A szakember szerint ráadásul a legtöbben csak akkor foglalkoznak komolyabban a bőrükkel, amikor már panaszaik is vannak, esetleg átestek egy bőrbetegségen.

„Az irharétegben a zsiradék-tartalom a férfiaknál nem annyira magas, mint a nőknél. Ezzel szemben erősebb a kollagéntermelésük és a bőr tónusát fokozó anyagcseréjük a bőrben. Ez azt jelenti, hogy ha vigyáznak rá, sokáig jól tonizált és feszes maradhat a bőrük. Mivel általában sokat sportolnak és gyakran tartózkodnak a szabadban, ezért fontos, hogy 40 éves kor körül, amikor a kollagén-termelés lassul, kellően jól hidratálják és táplálják a bőrüket. Ebből a szempontból a férfiak kifejezetten szerencsések, mert a nők esetében ez az időszak már 32-35 éves koruk körül elérkezik” – fejtette ki dr. Gyovai Viola, okleveles biológus, a Magyar Tudományos Akadémia kandidátusa.

A szakértő arra is kitért, hogy a férfiak esetében is kiemelten fontos, hogy olyan bőrtápláló anyagokat használjanak magukon, amelyek a napfény okozta ártalmaktól és egyéb környezeti stressz okozta hatásoktól óvják a bőrt, ezekre pedig a natúr, gyógynövényeket és csak természetes anyagokat tartalmazó termékek a legmegfelelőbbek.

A férfiaknál elsősorban a borotválkozás veheti igénybe jobban az arcbőrt, a szakember szerint azonban ebben az esetben is nagyon sokat segíthetnek a gyógynövények.

„Sokat tehetnek az ápoltságukért, ha rendszeresen alkalmaznak after shave-eket, arcbalzsamokat és szemkörnyékápolókat, amelyekben hialuronsav, az aloe hatóanyagai, aszkorbinsav és shea vaj is van” – mutatott rá dr. Gyovai Viola.

(Borítókép: Arckrémmel a szemkörnyékét bekenő férfi. Illusztráció: Getty Images)