Testi örömöt okozni a nőknek nem egyszerű, hiszen sokkal nehezebben jutnak el a csúcsra, mint mi, férfiak. A biológiai különbözőségeken túl ugyanakkor más aspektusból is érdemes megközelíteni a témát, ugyanis egy bizonyos életkor fölött sokkal felszabadultabban élvezik az együttléteket a hölgyek.

„Manhattan történetében először van a nőknek ugyanakkora hatalmuk, mint a pasiknak. Ezen kívül végre mi is bánhatunk velük szexobjektumként” – fogalmat Samantha Jones a Szex és New York című sorozat első évadának pilot epizódjában. Az 1998-ban induló sorozat forradalmi alkotásnak számított, ugyanis az egészen addig tabuként kezelt szexualitást – pláne női szexualitást – a kellő nyitottsággal kezelte, ezzel világszerte elindítva egy szexuális forradalmat. A nők innentől egyre inkább felszabadultak és a férfiaknak is el kellett fogadniuk, hogy bizony a nők is kedvükre kamatyolhatnak mindennemű előítélet nélkül. A szexuális szabadság ugyanakkor nem feltétlenül jelenti a felhőtlen szexuális örömöt. A nőknek ugyanis sok esetben érzelmi kötődésre is szükségük van ahhoz, hogy teljesen el tudják engedni magukat egy aktus során, és még akkor sem biztos, hogy eljutnak a csúcsra. Mindez könnyebb azonban egy bizonyos életkor felett még akkor is, ha elsőre ezt senki sem gondolná.

Ezek pedig azok a bizonyos ötvenes évek. Sok ilyen korú nő pont arról számol be, hogy a nemi életük megszűnése helyett inkább kivirágoztak az ötödik X-et elhagyva.

Ennek több oka is van, köztük a menopauza megszűnése. Ez tudományosan is könnyen magyarázható, ugyanis túllendülve a változókoron, a nőknek nem kell többet tartaniuk a nem kívánt terhességtől, elhagyhatják a fogamzásgátló szereket és a havi – illetve akadozó ciklusuk miatt sem kell többé aggódniuk. Ez a fajta megkönnyebbülés rengeteg nő életét teheti felszabadultabbá, arról nem beszélve, hogy a menopauzát követően sokan újra megtalálják önmagukat, vagyis ebben a korban már kellően ismerik és elfogadják a testüket a nők, ami szexuális értelemben is igencsak felszabadító érzés.

Mindezen kívül a hormonális változások nemcsak a libidó csökkenéséhez, hanem annak megugrásához is vezethetnek. Ez utóbbiról főleg azok a nők számolnak be, akik a termékeny időszakukban hormonális fogamzásgátlást alkalmaztak.

A hölgyek testében zajló folyamatokon túl egyéb szempontok is nyugodtabbá és élvezetesebbé tehetik számukra a szexet 50 év fölött. Az egyik, hogy senki sem zavarhatja meg az intim pillanatokat, ugyanis ebben a korban a gyerekek már nagy eséllyel kirepültek otthonról, a családi fészek kiürülésével pedig visszatérhet a párok életébe az intimitás és romantika. Továbbá sokan ekkorra már elérik a teljes anyagi és érzelmi biztonságot, az ezzel járó stresszmentesség és nyugodt lelkiállapot pedig kiemelten fontos a kiegyensúlyozott és élvezetes nemi élethez.

(health.com)

(Borítókép: Egy 50-es éveiben járó nő fehérneműben. Illusztráció: Getty Images)