Rémálmokat és nyugtalan éjszakákat okozhat, ha lefekvés előtt nehéz ételeket fogyasztunk vagy egyszerűen csak túl sokat eszünk. A zsíros és az emésztésünket megterhelő fogások mellett azonban ártalmatlannak tűnő apró harapnivalók is lidérces álmokat hozhatnak. Mutatjuk, mit érdemes mindenképp kerülnie a lefekvés előtti órákban.

Egyes ételek nyugtalan éjszakákat okozhatnak, míg bizonyos gyümölcsök lefekvés előtti fogyasztása pihentetőbb alvást eredményezhet. Több tudományos cikk szerint ilyen gyümölcs például a banán, amely serkenti a szervezetben az alváshormonként is emlegetett melatonin termelődését. Ezen kívül magas magnézium- és káliumtartalma segíti az izmok ellazulását, a benne található triptofán nevű aminosav pedig serkenti az agyat lenyugtató hormonok termelődését. Mindettől függetlenül egyes szakemberek ellenzik a gyümölcs alvás előtti fogyasztását, mert szerintük az rémálmok kialakulásához vezethet.

Ennek oka, hogy a banán már említett triptofán tartalma növelheti a szerotonin, más néven a boldogsághormon termelődését, aminek következtében az agy éberebb maradhat az úgynevezett REM (gyors szemmozgás)-alvás során, ezzel élénkebb és intenzívebb álmokat generálva. A hatást erősítheti a banán B6-vitamin tartalma is, ami felpörgetheti a fantáziánkat alvás közben.

Az élénkebb álmok pedig sokaknál rémálmokba fordulnak át.

(Borítókép: Rosszul alvó férfi. Illusztráció: Getty Images)