Egy olasz tanulmány feltárta a tészta evés közben tapasztalt öröm hátterében álló érzelmi és neurofiziológiai mechanizmusokat. A kutatásban résztvevőket a hazugságvizsgálók által használt módszerek segítségével figyelték meg.

Az olasz Free University of Languages and Communication IULM egy csoportja a „Behavior & Brain Lab” a Unione Italiana Food egyesülettel együttműködve készített egy tanulmányt, ami bizonyítja, hogy a tészta evéstől boldogabbak leszünk és feltárta az evés közben tapasztalt öröm hátterében álló érzelmi és neurofiziológiai mechanizmusokat. A kutatás során a hazugságvizsgálókhoz hasonló módszert alkalmaztak és agy nyomkövetőkkel vizsgálták a negyven 25 és 55 év közötti önkéntesek érzelmi reakcióit.

A Malta Daily beszámolója szerint a kutatás rávilágított, hogy a tésztafogyasztás erőteljes és tartósan pozitív érzelmi-kognitív állapotot vált ki, amely hasonló vagy akár felül is múlja a kedvenc tevékenységek, például a zenehallgatás vagy a sportnézés által kiváltott örömöt. Vincenzo Russo professzor, a „Behavior & Brain Lab” alapítója azt állítja, hogy a tészta és a boldogság elválaszthatatlanok, a tészta kóstolása és élvezete a legpozitívabb emlékeket és érzelmeket váltja ki.

A fogyasztási szokásokat elemezve a tanulmány megállapította, hogy az egyének a tésztafogyasztást a boldogsággal, a családi megosztással és a barátsággal hozzák összefüggésbe. A résztvevők mintegy 40%-a tartotta a tésztát vigasztaló ételnek. A tésztával kapcsolatos érzelmekről kérdezve, az azonnali válasz túlnyomórészt a boldogság volt.

A válaszadók 76%-a megerősítette, hogy a tésztafogyasztás nagyon boldoggá teszi őket.

Ezek az eredmények alátámasztják az emberek mély érzelmi kötődését a tésztához, ami megmagyarázza annak töretlen népszerűségét. Az érzelmeken túl a tudományos szakirodalom is alátámasztja a tészta pozitív hatását a hangulatra, amit a triptofán és a B-vitaminok jelenlétének tulajdonítanak. A tésztában lévő szénhidrátok, különösen az összetett szénhidrátok, serkentik az endorfinok termelődését, így biztosítják a hangulatszabályozáshoz szükséges elegendő triptofán bevitelét, valamint az izomlazításhoz és a szerotonin termeléshez nélkülözhetetlen B-vitaminokat.

(Malta Daily)

(Borítókép: Tésztát evő férfi. Fotó: GettyImages)