Történjen edzésen vagy azt követően, okozza magnézium- vagy vitaminhiány, az izomgörcsök nem várt helyzetekben okozhatnak fájdalmat és nehezíthetik meg a mindennapjainkat. A legtöbben étrendkiegészítőkkel próbálkoznak tenni ellene, ám ezek nem minden esetben hatásosak.

Görcsök akkor jelentkeznek, ha az izmok önkéntelenül megfeszülnek és úgy maradnak. Általában hirtelen következnek be, akár egy-két percig is eltarthatnak és erős fájdalommal járnak. A kialakulásuk pontos oka máig nem tisztázott, leginkább a központi idegrendszer izomtatot irányító idegsejtjei, a motoros neuronok lehetnek értük a felelősek. Ha ezek az idegsejtek önkéntelenül „kisülnek”, görcs lép fel. Ezt támasztja alá az is, hogy az idősebbeket gyakrabban érintik a lábgörcsök, a motoros neuronok ugyanis az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban pusztulnak el. Ez megzavarja az idegek és az izmok közötti kommunikációt, így kialakul a görcs, amelyre különféle tényezők még érzékenyebbé tehetik az embereket. Ezek a teljesség igénye nélkül 

  • a lábfej deformitásai,
  • terhesség,
  • hosszan tartó ülés vagy az izmok túlzott megerőltetése,
  • folyadékhiány,
  • keringési zavarok, például az artériák megkeményedése (arterioszklerózis),
  • bizonyos gyógyszerek szedése (például sztatinok, vízhajtók , szívritmuszavarok kezelésére szolgáló gyógyszerek),
  • izombetegségek,
  • idegbetegségek
  • és anyagcsere betegségek.

A lábgörcsök enyhítésére meg kell nyújtani és masszírozni az izmokat. Ha a görcsök túl gyakorta jelentkeznek, orvosi segítséget érdemes kérni. Ilyen esetben a doktorok feltárhatnak egy esetleges alapbetegséget, de ha a panaszokat bizonyos gyógyszerek okozzák, a készítményeket is lecserélhetik. Bizonyos esetekben fizikoterápiát vagy gyógyszeres kezelést is előírhatnak a görcsök hatékonyabb és hosszabb távú enyhítésére.

Utóbbi esetben a kinin tartalmú készítmények remek megoldást nyújthatnak a problémára, ám számos mellékhatása miatt – mint például hallás- és látásproblémák – csak kivételes esetekben alkalmazható. Ha a páciens terhes, vagy szívritmuszavarban, fülzúgásban, illetve látóidegkárosodásban szenved, a használata egyáltalán nem ajánlott.

Segít-e a magnézium?

Általánosságban régóta vélik úgy, hogy a szervezetből hiányzó elektrolitok, mint például a magnézium, az idegek és az izmok közötti kommunikáció megzavarásához, ezáltal görcsök kialakulásához vezet. Ebből kifolyólag máig rengetegen hiszik azt, hogy a magnézium pótlásával a görcsök is enyhülnek, illetve kevesebb eséllyel alakulnak ki.

Egyes tanulmányok szerint azonban a magnézium vélt hatékonysága inkább a placebohatáshoz hasonlít.

Az ásványi anyag pótlására akkor van szükség, ha a laborvizsgálat a magnézium hiányát igazolja a szervezetben. Máskülönben a szedése mellékhatások, például emésztési problémák kialakulásához vezethet.

(EgészségKalauz)

(Borítókép: Férfi lábgörccsel. Illusztráció: Getty Images)