Levertség, a motiváció elvesztése, energiahiány, reményvesztettség és pesszimizmus, emésztési zavarok és alváshiány: ez csak néhány a depressziót jelző tünetek közül, amelyeken többnyire egy átfogó pszicho-, illetve gyógyszeres terápia a legjobb gyógymód. Léteznek azonban bizonyos élelmiszerek, amelyek természetes módon enyhíthetik a depresszió és a szorongás tüneteit.

A mai rohanó világ és az ezzel járó stresszes életmód sokak életében okoz szorongást, esetleg depresszív tüneteket. A legkézenfekvőbb ilyenkor, ha pszichoterapeuta segítségét kérjük, aki segítheti cipelni a mindennapi terhek súlyát. Ezen kívül természetes formában is támogathatjuk a lelki egészségünket és kiegyensúlyozottságunkat bizonyos élelmiszerek rendszeres fogyasztásával.

Egy új kutatás szerint az erjesztett élelmiszerekben, köztük a joghurtban található lactobacillus nevű baktérium segít a szervezetnek a stressz kezelésében, ezzel pedig megelőzheti a mentális betegségek kialakulását, köztük a szorongásos tüneteket.

Az elméletet egérkíséretekkel támasztották alá a tudósok: azoknál a rágcsálóknál, amelyeknél nem mutatták ki a baktérium jelenlétét, emelkedett stresszreakciókat és az interferon-gamma nevű immunfaktor alacsonyabb szintjét mutatták ki. Utóbbi a stresszválasz szabályozásában vesz részt. 

Dr. Bankole Johnson neurológus szerinte a tanulmány rávilágít a bélmikrobák stresszben és szorongásban gyakorolt szerepére, ezzel együtt arra, hogy az étrend hogyan befolyásolja a mentális jólétünket.

Ez arra utal, hogy valóban az vagyunk, amit megeszünk

– mutatott rá a szakember. „A Lactobacillus szerepe a mentális egészség támogatásában a bél-agy tengelyre gyakorolt hatásának tulajdonítható. A bélrendszert gyakran nevezik második agynak a bél és a központi idegrendszer közötti kétirányú kommunikáció miatt. Amikor a Lactobacillus bőségesen jelenik meg a bélben, úgy tűnik, hogy modulálja ezt a kommunikációt, befolyásolva az olyan neurotranszmitterek termelését, mint a szerotonin és a gamma-aminovajsav (GABA), amelyek kulcsszerepet játszanak a hangulatszabályozásban” – fejtette ki dr. Bankole. Hozzátette, a baktérium ezen kívül csökkenti a gyulladást a bélben, ami közvetve szintén hozzájárulhat a mentális egészség javulásához. Ehhez ideális esetben napi egy adag erjesztett élelmiszert érdemes fogyasztani, mint például joghurtot, kefirt, savanyú káposztát és savanyúságot. Mindezen kívül az omega-3 zsírsavakban, antioxidánsokban, teljes kiőrlésű gabonában és magnéziumban gazdag étrend is összefüggésbe hozható a depressziós tünetek csökkenésével, a változatos táplálkozás ugyanis pozitívan befolyásolja a hangulatot és a stressz-szintet. Az ilyen szempontból jótékony ételek a teljesség igénye nélkül a zsíros halak, lenmag, diófélék, leveles zöldségek és magvak.

A remények szerint a kutatás eredménye a mentális betegségek egy újfajta kezelési módszeréhez, például Lactobacillusokat tartalmazó probiotikus kiegészítők szedéséhez vezethet, ugyanakkor fontos felhívni rá a figyelmet, hogy a táplálékkiegészítők nem helyettesítik az orvosi kezelést, csak kiegészítik azt.

A terápia és a megfelelő tápanyagok bevitele mellett a mentális egészségünkért nagyban felelnek más életmódbeli tényezők is, mint a rendszeres testmozgás, a megfelelő mennyiségű alvás és a különböző stresszkezelési technikák alkalmazása.

(EgészségKalauz)

(Borítókép: Depressziós férfi. Illusztráció: Getty Images)