Jobb, ha vigyázunk magunkra közvetlenül edzés után, mert egy új tanulmány szerint ilyenkor könnyebben kaphatunk el vírusos légúti fertőzéseket.

A Military Medical Research című folyóiratban publikált tanulmány eredményei szerint az intenzív testmozgást igénylő, tartósan fizikailag megterhelő munkát végző munkavállalók – például a mentődolgozók, tűzoltók vagy a sportolók – komoly veszélyben lehetnek.

Az erőtejes edzést végző emberek nagyobb eséllyel kaphatnak el a vírusos légúti fertőzéseket közvetlenül a testmozgás után

– nyilatkozta Ernesto Nakayasu, a Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) orvosbiológus kutatója a ScienceAlertnek.

Bár komoly bizonyítékok utalnak arra, hogy az egészséges emberek esetében a mérsékelt fizikai aktivitás hosszú távon kedvezően hat az immunrendszerre. Azonban az ellentmondásos, hogy mi is történik az immunrendszerünkkel közvetlenül erőteljes testmozgást követően.

A kutatásban tűzoltók vérplazmáját, vizeletét és nyálát vizsgálták meg egy 45 perces intenzív edzés előtt és után, akik húsz kilogrammos felszerelést cipeltek dombos terepen. 

Az immunszuppresszió lehetséges jeleit azonosítottuk a megerőltető edzést végző tűzoltóknál, ez akkor jelentkezik, amikor az immunrendszerük legyengült vagy a saját szervezetük ellen fordult

– magyarázta Kristin Burnum-Johnson, a PNNL bioanalitikai vegyésze, de hozzátette, hogy a testmozgás hosszútávon „csodákat” tesz az egészségünkkel, a hangulatjavulástól kezdve az immunrendszerünk erősítéséig.

A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy a tűzoltók egyedi, nagy mennyiségű szennyezőanyag-hatásnak vannak kitéve a munkájuk során, ami szintén megváltoztathatja az immunreakciókat.

(ScienceAlert)

(Borítókép: Beteg férfi. Fotó: GettyImages)