Az alkohol agyra gyakorolt hatását magyarázta el nemrég egy brit online klinika szakembere, dr. Deborah Lee. Mint arra rámutatott, a másnaposság során tapasztalt depresszív érzéseknek komoly neurológiai háttere van.

Céges karácsonyi bulik, baráti ünneplések és családi összejövetelek: a száraz november után a decemberi ünnepi időszak küszöbén állunk, amikor jó néhány háztartásban előkerülnek a pálinkás üvegek, likőrök és mindenféle földi jó, nem beszélve a sokak számára rendszerszerű hétvégi bulikról. Ha ezeken az estéken túlságosan felöntünk a garatra, kínzó másnaposságtól szenvedhetünk, ami a fejfájás és szédülés mellett sok esetben szorongással és enyhe depresszióval járhat. Hogy miért, arra nemrég a bristoli Dr Fox Pharmacy online klinika egy szakembere, dr. Deborah Lee világított rá.

Mint az köztudott, a túlzott alkoholfogyasztás és a depresszió között szoros kapcsolat áll fenn. Túlzott alkoholfogyasztásról akkor beszélhetünk, ha 5-6 korsó 4 százalékos alkoholtartalmú sörnél, vagy 6 pohár (175 ml) 13 százalékos bornál többet iszunk hetente. Ebben az esetben fokozott szorongást tapasztalhatunk a másnapok során. Ha eleve levertek, szomorúak vagy depresszióra hajlamos, szorongó személyiségek vagyunk, az ivás még rosszabbá teheti a helyzetet.

„Az alkohol serkenti a gamma-amino-vajsav nevű neurotranszmitter termelődését, ami gátolja az idegsejtek közötti impulzusokat, ezért érezzük magunkat nyugodtabbnak és ezért oldódnak könnyebben a gátlásaink iváskor. Másnap reggel azonban, amikor az alkohol már lebontódott, az agy továbbra is termeli ezt a neurotranszmittert, aminek következtében nyugtalanabbnak érezzük magunkat” – magyarázta dr. Lee. Hozzátette: a legjobb, amit megelőzésképp tehetünk, hogy nem iszunk éhgyomorra, ivás közben is eszegetünk, valamint rengeteg vizet iszunk. Másnap ugyancsak fontos a megfelelő mennyiségű tiszta víz fogyasztása, illetve reggeli, például tojás fogyasztása, valamint az enyhe testmozgás, mint a séta vagy jóga.

(Mirror)

(Borítókép: Másnapos férfi. Illusztráció: Getty Images)