A magyar felnőttek 26,4 százaléka elhízott és 61,6 százaléka túlsúlyos vagy elhízott.

A WHO az egészségügyi intézményekre nehezedő, milliárdokba kerülő terhekre figyelmeztet, amit az elhízás következtében kialakuló betegségek okoznak. Bár az arányok magasak Magyarországon is, mégsem mi vagyunk Európa legkövérebb nemzete.

Melyik a legkövérebb nemzet?

A kutatás adatai alapján Törökország Európa legkövérebb országa, mely földrajzilag részben Európában, részben Ázsiában fekszik. Itt a felnőtt lakosság 32,1 százaléka elhízott, 66,8 százalék pedig túlsúlyos vagy elhízott. Az elhízás okaként az ülő életmódot, a helytelen táplálkozási szokásokat, a társadalmi változásokat, a stresszt, a depressziót és a technológiai fejlődést jelölték meg – számolt be az Express.

Magyarországon is tragikus a helyzet

Noha néhány éve még a top3-ban szerepeltünk Európában nincs okunk megnyugodni az elhízás tekintetében. Régóta ismert tény hazánkban, hogy a népegészségügyi mutatók kedvezőbb alakulása és a leggyakrabban előforduló népbetegségek, krónikus betegségek megelőzése érdekében alapvető fontosságú lenne az elhízást kezelni. A magyar felnőttek 26,4 százaléka elhízott és 61,6 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Világviszonylatban ezekkel a mutatókkal a 41. helyet foglaljuk el.

Hazánkban nemcsak a felnőttek, de minden negyedik-ötödik gyermek is túlsúlyos vagy elhízott. 

(Borítókép: Túlsúlyos férfi. Illusztráció: Michael Greenberg/Getty)