Reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár és vacsorázz, mint egy koldus – tartja a mondás, amelyet érdemes megfogadni, ugyanis ha kellő mennyiségű és minőségi reggelit fogyasztunk, azzal nemcsak energikusabban indul majd a napunk, de a fölösleges kilókat is könnyebben leolvaszthatjuk magunkról.

A mindennapi rohanásban sokszor nincs időnk normálisan reggelizni, legfeljebb csak magunkba döntjük az első csésze kávénkat és jobb esetben akad egy-két szem keksz, amit az ajtón kifelé menet elrágcsálunk. Ennél azonban nem is tehetnénk rosszabbat, ugyanis így nemcsak savtúltengésünk lesz és idővel reflux betegségünk alakulhat ki, de később a nap folyamán csak nagyobb adag étellel lakunk majd jól és többnyire a cukros, szénhidrátdús ételeket fogjuk jobban kívánni. Ha azonban mindennap szorítunk legalább 10 percet a reggelire és odafigyelünk arra is, hogy mit teszünk a tányérra, azt mindenképpen meghálálja majd a testünk. Bizonyos élelmiszerek képesek jótékonyan befolyásolni az anyagcserét és az agyműködést, ezáltal hatékonyabbak lehetünk és még a kilók is könnyebben leolvadnak rólunk. Mutatjuk, milyen ételeket érdemes fogyasztani reggelente!

Zabkása

Magas rosttartalmának és a benne található összetett szénhidrátoknak köszönhetően a zabkása hosszú időre ellát minket energiával és a gyomrunkat is eltelíti, így csak később leszünk újra éhesek. A legjobb, ha magunk készítjük el és ízesítjük a zabot, a zacskós verziók többsége ugyanis tele van cukorral. Ha aprószemű terméket választunk, elég, ha forrásban lévő vizet öntünk rá és pár percig állni hagyjuk, a nagyszemű zabot ugyanakkor főzni kell. Ízesítéshez használhatunk mogyoróvajat, lekvárt, mézet, illetve gyümölcsökkel, magvakkal is feldobhatjuk.

Tojás

A fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag tojás az egyik legjobb választás, ha kicsit több időt tudunk szánni a reggeli étkezésre. Fogyás szempontjából is ideális, egy tanulmányban ugyanis kimutatták, hogyha tojásos reggelit fogyasztunk, akkor a nap folyamán kisebb adag ételekkel is jóllakhatunk. A klasszikus rántotta és tükörtojás helyett érdemes muffin formában megsütni a tojást, így ugyanis a zsiradékot is megspórolhatjuk.

Chia puding

A chia mag rengeteg vizet képes megkötni, így egy tál chia puding szinte azonnal eltelít és jóval később tör ránk ismét az éhségérzet. Emellett a fehérje- és ásványianyag-tartalma is jelentős, illetve különösen gazdag telítetlen alfa-linolénsavban, amelyből gyulladásgátló zsírsavak képződnek a szervezetben. A legjobb, ha a magokat már előző este növényi tejbe áztatjuk, így másnap már csak gyümölcsöket kell hozzákeverni.

Avokádó toast

Manapság kifejezetten divatos reggelinek számít, ám méltán népszerű: az avokádó jótékony zsírokat tartalmaz, rendszeres fogyasztása pedig segíthet a szervezetünknek, hogy több tápanyagot tudjon felvenni más ételekből. A legjobb, ha az avokádót csak sózzuk, ugyanakkor teljes kiőrlésű vagy kovászos pirítóson, kecskesajttal és csírákkal fogyasztva kiváló reggeli étek varázsolható belőle. Ha valaki ennél fűszeresebben szereti, akkor guacamoleként is tálalható, ugyancsak néhány szelet pirítóssal.

Acai tál

Az acai bogyó tápanyagdús antioxidánsként kiválóan felpörgeti az anyagcserét, jótékony hatással van a szívműködésre, illetve az agyműködést is serkenti. Egészséges zsír- és rosttartalmának köszönhetően hozzájárul az általános egészségi állapot fenntartásához, tisztítja a bélrendszert és nagy adag energiát ad. Az acai tál elkészítéséhez az alap krém acai porból kiválóan kikeverhető tejjel és banánnal turmixolva, majd ízlés szerint tálalható különböző gyümölcsökkel, acai bogyókkal, kókuszreszelékkel, lenmaggal, mandulával és müzlivel.

Lazac

A lazac kiváló fehérjeforrás, ezen kívül omega-3 zsírsav tartalmával az agyműködést is segíti. Ha kiadós reggelit szeretnénk készíteni belőle, a legjobb, ha marinált vagy füstölt lazacszeleteket pakolunk zsírszegény sajt- vagy vajkrémmel megkent pirítósra és zöldségeket halmozunk rá.

Poké tál

A Hawaii-ról származó ételt általában ebédre vagy vacsorára fogyasztják, ám egy kis turpissággal kiválóan funkcionál reggeliként is. Első lépésként ki kell hagynunk belőle a rizst, a tálba pedig lazacot, avokádót, különböző zöldségeket, ananászt és csírákat érdemes pakolni, majd mindezt szezám- vagy lenmaggal megszórni.

(ÉVA)

(Borítókép: Reggeliző férfi. Illusztráció: Getty Images)