Sokak egyik kedvenc sorozata volt a Doktor House, amelyben Hugh Laurie személyesítette meg a különc, mindenkinek idegesítő, ám mégis kiváló orvost. Gondolta volna, hogy Dr. House a valóságban is megmentett egy életet?

Az eset még 2014-ben történt. Egy 55 éves német beteg életveszélyes tüneteit hónapokon át vizsgálták: súlyos szívproblémái, magas láza volt, nyirokmirigyei megnagyobbodtak, gyomorsavtúltengés kínozta, hallása és látása egyaránt romlott. 

A férfi állapotára és tüneteire senki nem tudta a magyarázatot egészen addig, amíg Jürgen Schäfer páciense nem lett. Schäfer az amerikai kórházsorozat nagy rajongója volt és emlékezett egy hasonló esetre a krimiből. Az orvos elmondta: öt perc kellett, hogy rájöjjön a megoldásra, miután kiderült, hogy a férfinek csipőműtétje volt.

A német férfi tünetei ugyanis szinte tökéletesen megegyeztek azokkal, amelyek alapján House doktor a tévésorozat egyik epizódjában kobaltmérgezésként diagnosztizált.

Ezután a fémprotézist kerámiára cserélték, ezután vérének kobalt- és krómszintje gyorsan visszaállt a normálisra, állapota pedig stabilizálódott és lassan a gyógyulás útjára lépett.

A sokszor valós eseteket feldolgózo amerikai orvossorozat nyolc évad után 2012-ben ért véget, a címszerepet Hugh Laurie brit színész játszotta. A magának való, cinikus House doktor a reménytelen esetekre és az orvosi rejtélyekre specializálódott. 

(Borítókép: Hugh Laurie. Fotó: Dave Benett/Getty)