Ugrásszerűen megnő hasábburgonya készítésekor a magas keményítőtartalmú élelmiszerek sütése, pörkölése, grillezése során természetes módon képződő, és potenciálisan rákkeltő szerves vegyület, az akrimalid mennyisége. Ezt a folyamatot azonban mérsékelhetjük, ha betartunk néhány alapvető szabályt.

Az akrilamid nevű, a keményítőtartalmú élelmiszerek sütése, pörkölése, grillezése során természetes módon képződő szerves vegyületet az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2015-ben „potenciálisan rákkeltőnek” minősítette. Ennek a vegyületnek a mennyisége 170-180 Celsius-fok közötti hőmérsékleten, például sült krumpli készítésekor ugrásszerűen megnő, így érdemes odafigyelnünk néhány dologra, hogy minél hatékonyabban csökkenteni tudjuk az egészségügyi kockázatokat.

Természetesen a legjobb, amit tehetünk, ha minél ritkábban fogyasztunk akrilamid-tartalmú ételeket, mint hasábburgonyát, chipset, kekszet, kétszersültet vagy gabonapelyhet. Az is kiváló módszer, ha sütés helyett főzzük vagy pároljuk a potenciálisan veszélyt jelentő élelmiszereket, ám ha alkalomadtán mégis megadjuk magunkat a káros élvezeteknek, az alábbiakat érdemes betartani a rizikófaktorok minimalizálása érdekében:

  • Ne tároljuk hűtőben a burgonyát, úgy ugyanis több cukor képződik benne, az pedig a sütés során fokozott akrilamidképződéshez vezethet.
  • Csak a sütni való burgonyát süssük, az ugyanisi kevesebb redukáló cukrot tartalmaz, így a sütése során kevesebb akrilamid keletkezik.
  • Arra is ügyeljünk, hogy az ételeket legfeljebb aranybarna színűre süssük. Ne hagyjuk, hogy megégjenek!

(HáziPatika)

(Borítókép: Hasábburgonyát fogyasztó férfi. Illusztráció: Getty Images)