Nem mondunk újat azzal, hogyha minél egészségesebb életmódot folytat valaki, akkor az esetek többségében az a várható élettartamára is kihat. Bár ez utóbbit főleg a genetika határozza meg, az étrend és egyéb életviteli tényezők szintén kulcsfontosságúak. Mutatjuk, mikre ügyeljen, ha hosszú ideig szeretne élni!

Egészséges táplálkozás, rendszeres mozgás és kellő pihenés: ez a három alapfeltétele annak az életmódnak, amelyet folytatva hosszú ideig élhetünk kiegyensúlyozott, egészséges és energikus életet. Más, mint például a túlevés vagy a mértéktelen alkoholfogyasztás növelheti bizonyos betegséges kockázatát, amelyek értelemszerűen csökkentik a várható élettartamot. Alább 13 olyan előnyös szokást mutatunk, amelyeket ha a mindennapi rutinunk részévé teszünk, még nagyon sok gyertyát el kell majd fújnunk az életünk során.

  1. Mozogjon rendszeresen! Már napi 15 perc testmozgás is plusz három évnyi életet jelenthet.
  2. Kerülje a túlevést! Az alacsonyabb kalóriabevitel és a hosszú élettartam között több kutatás is összefüggést mutatott ki. A kalóriák csökkentése továbbá segíthet a felesleg csökkentésében, ugyanis a túlsúly is megrövidítheti az életet.
  3. Fogyasszon diófélét! Ezek a rágcsálnivalók rengeteg fehérjét, rostot, antioxidánst, vitamint (B6-, B3-, E-vitamin) és ásványi anyagot (réz, magnézium, kálium, folsav) tartalmaznak.
  4. Próbálja ki a kurkumát! Ez a fűszer egy erős bioaktív vegyületet, kurkumint tartalmaz, amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

  5. Egyen sok zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonafélét! A vegetáriánus és vegán étrendet több kutatás is a korai halálozás kisebb kockázatával hozta összefüggésbe.
  6. Igyon kávét vagy teát! Mindkettő összefüggésbe hozható számos krónikus betegség csökkent kockázatával.
  7. Mértékletesen fogyasszon alkoholt! Aki rendszeresen és túlságosan felönt a garatra, annál nagy eséllyel alakulhat ki máj-, szív- és hasnyálmirigy-betegség, valamint esetében megnövekszik a korai halálozás kockázata.
  8. Ne dohányozzon! A dohányosok akár tíz évet is veszíthetnek az életükből, és háromszor nagyobb valószínűséggel halnak meg idő előtt, mint azok, akik soha nem vesznek a kezükbe cigarettát.
  9. Törekedjen a boldog és kiegyensúlyozott életre. A boldogság jelentősen növeli a várható élettartamot.

  10. Próbálja meg kerülni a stresszt és a szorongást! A túl sokat idegeskedő nők bizonyítottan kétszer nagyobb eséllyel halnak meg szívbetegségben, stroke-ban vagy tüdőrákban. A férfiak esetében a korai halálozás kockázata ez esetben háromszor nagyobb is lehet. Próbálja minél optimistábban szemlélni az életet és nevessen, amennyit csak tud!
  11. Éljen aktív társadalmi életet, segítsen másokon és ne töltsön sok időt egyedül! Ez pozitív hatással lesz a szívére, az agyára, sőt az immunrendszerére is.
  12. Legyen lelkiismeretes! A lelkiismeretesség az ember azon képességére utal, hogy fegyelmezett, szervezett, hatékony és célorientált legyen.
  13. Aludjon eleget, ami a felnőttek esetében átlagosan napi 7 órát jelent. Az alvás létfontosságú a sejtműködés szabályozásához és a szervezet gyógyulásához. Az időtartamon kívül az alvás minősége is kulcsfontosságú, így ha rosszul alszik, próbáljon meditatív zenék mellett, vagy meditációból álomba merülni.

(HáziPatika)

(Borítókép: Születésnapi torta rengeteg gyertyával. Illusztráció: Getty Images)