Látásromláshoz vezet, ha túl közelről nézzük a tévét – szól a népi bölcsesség, ám az OLED-televíziók korában vajon tényleg tartanunk kell ettől? A kérdésre szakértő válaszolt.

Számos hiedelem él a köztudatban annak kapcsán, hogy mit kellene, vagy épp nem kellene tennünk annak érdekében, hogy megőrizzük az éleslátásunkat. Ezek közé tartozik például, hogy tévénézéskor üljünk minél távolabb a készüléktől, ha ugyanis nem tesszük, hosszútávon romlani fog a látásunk. Többek között erre az állításra reagált az Egészségkalauznak dr. Bíró Bettina, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa. Mint arra a szakember rávilágított:

nincs arra vonatkozó bizonyíték, hogy rontaná a szemünket, ha nagyon közelről nézzük a televíziót.

Bajt jelezhet ugyanakkor az, ha valaki kizárólag közelről szereti nézni a tévét. A túl sok képernyő előtt töltött idő ugyanis szemszárazságot okozhat, a száraz szemfelszín pedig nem optimális fénytörés szempontjából, valamint kevésbé áll ellent a környezeti hatásoknak.

„Általában kisgyerekekre jellemző, hogy közelről bámulják a tévét, amikor épp a kedvenc meséjük megy. A gyerekek ugyanis fokozottan képesek a szemükhöz közelebb eső tárgyakra fókuszálni, és izgalmasabb nekik a képernyőhöz egészen közel ülni. Az idő előrehaladtával ezek a szokások megváltozhatnak, ellenkező esetben azonban fénytörési hibára kell gyanakodnunk" – hívta fel a figyelmet dr. Bíró Bettina. Hozzátette ugyanakkor, hogyha túl sokat ülünk monitor előtt, illetve nyomkodjuk a telefonunkat, akkor átmeneti látásromlást észlelhetünk.

„A napi 3-8 órányi monitoridő károsítja a szem felszínét, rontja a regenerációját. Ezen tevékenységek csökkentésével, a szabadban töltött idő növelésével ez a romlás – amit tulajdonképpen a belső szemizmok görcse és/vagy a szemszárazság vált ki – megállítható és vissza is fordítható. A kültéri játék, séta, sport lehetőséget teremt a szem pihentetésére, így megszűnik a görcs is, ami az átmeneti gyengébb látást okozta. A gyerekek esetében is fontos, hogy korlátozzuk az okos eszközökkel töltött időt és szabadtéri tevékenységekkel lehetőséget biztosítsunk a szemük pihentetésre” – fejtette ki a hírportálnak a szakértő.

(Borítókép: Két férfi nézi a tévét. Illusztráció: Getty Images)