A családi fészek elhagyása a gyerekek és a szülők életében egyaránt fontos mérföldkő, a pillanatot mégsem egyformán élik meg az érintettek.

Azt szokták mondani, hogy egyszer mindennek eljön az ideje, ám sok esetben ha ez a szüleinktől való elköltözésről szól, akkor ezt az „egyszert” szüleink – többnyire édesanyánk – minél messzebbi időpontra tennék. Persze történhet a dolog fordítva is: a szülők már nagyon szabadulnának a felnőtt gyermeküktől. Vajon melyek lehetnek a legfőbb okok, amelyek miatt egy fiatal nem szeretne saját életet kezdeni? 

1. A kudarctól való félelem

A küszködő felnőtt gyermekek félhetnek a kudarctól, hiszen korábban sosem az ő vállukat nyomta a legnagyobb döntések súlya. Ezért képesek bármire, hogy elkerüljék a kockázatvállalást vagy a döntéshozatalt. Mindez megakadályozza őket, hogy megtegyék a szükséges lépéseket a függetlenség felé. Ezt a félelmet akár olyan tényezők is kelthetik, mint a társadalmi elvárások és a szülői nyomás.

2. Túlféltés, avagy „helikopter-szülők”

Azok a szülők, akik gyermekük kiköltözése után, továbbra is beavatkoznak azok életébe, döntéseket hoznak helyettük, és megvédik őket a kihívásoktól, akadályozhatják az alapvető életkészségek kialakulását. Sok felnőtt gyermeket kiköltözése után is elkényeztetnek, kiszolgálnak, amely valljuk be: nem sokban különbözik attól, mintha együtt is élne a szüleivel. 

3. A pénzügyi tudás hiánya

Sok fiatal felnőtt nem rendelkezik alapvető ismeretekkel egy háztartás költségvetéséről, a megtakarításokról, a befektetésekről vagy akár különböző hitel lehetőségekről. Ezen készségek nélkül pedig az önálló élet kezdete hatalmas küzdelem lesz számukra. A pénzügyek rossz kezelése pedig hamar ahhoz vezet, hogy ismét a szüleiktől függenek. Nem véletlen, hogy egyre erősebbek azok a hangok, amelyek szerint az iskolákban ideje lenni a pénzügyi életről is tanítani. 

(psychologytoday.com)

(Borítókép: Férfi a kanapén dobozokkal- Illusztráció: PhotoAlto/Sigrid Olsson/Getty)