Túl kemény a szilvesztert követő macskajaj? Cikkünkben eláruljuk, hogy juthat túl rajta a leggyorsabban!

Újévköszöntő bulik, temérdek mennyiségű alkohol: sokaknál néz ki hasonlóképpen a szilveszter éjszaka, ám ezt követően az év első napja annál kellemetlenebbül alakul a kínzó másnaposság miatt. Bár egy korábbi cikkünkben elárultuk, hogyan előzhető meg a macskajaj, ha mégis sikerült túlságosan felönteni a garatra és elfelejtette megfogadni a tanácsainkat, most abban is segítünk, hogyan juthat túl leggyorsabban a másnaposságon!

1. Víz

A legalapvetőbb és mindenki által ismert módszer, hogy rengeteg vizet kell inni. A kínzó fejfájást ugyanis az alkohol okozta dehidratáltság okozza, ami ellen úgy tehetünk, ha minél több folyadékot viszünk be a szervezetünkbe. Ezen kívül a vízfogyasztás lelassítja az alkohol felszívódásának sebességét, ezzel alacsonyabb szinten tartva a véralkoholszintet.

2. Kellő mennyiségű pihenés

Mivel a szervezetnek rengeteg dolgot kell helyreállítania egy alkoholos mámorban eltöltött éjszaka után, így nagyon fontos, hogy elegendő idő jusson a pihenésre. Január elsején ezt a legtöbben nagy eséllyel meg tudják tenni, hiszen ünnepnapon a legtöbben nem dolgoznak, de ha ön mégis, próbáljon meg a lehető leggyorsabban végezni, majd vízszintesbe kerülni, azzal ugyanis nagyban támogatja a szervezetét a regenerálódásban.

3. Ginzeng

Ez már egy kicsit specifikusabb tipp: kutatások szerint a vörös ginzengből készült ital nagyban enyhíti a másnapossággal járó tüneteket. A fej- és hasfájásra, illetve a bágyadtságra a kínai növényen kívül a szibériai ginzeng is kiváló. A diabétesszel és magas vérnyomással küzdőknek csak óvatosan, orvosi konzultációt követően javasolt a ginzeng fogyasztása.

4. Szénhidrát

Gondolkodott már azon, hogy miért esik jól egy adag mekis kaja egy átbulizott éjszaka után? Az alkohol bizonyítottan csökkenti a vércukorszintet, ami szédüléshez, bágyadtsághoz vezet. Ez ellen úgy tehetünk, ha szénhidrátot fogyasztunk, ami ebben az esetben a hányingerre is kiváló gyógyír. Már az is elég, ha a hazaérkezéskor eszünk pár szelet pirítóst, kekszet, banánt, rizst vagy almaszószt, így nemcsak a tompaságnak inthetünk búcsút, hanem újult energiára is kaphatunk.

5. Phyllanthus amarus, avagy kőtörőfű-kivonat

Ez a trópusi partok mentén növő gyógynövény kiváló a máj-, vese- és gyomorbetegségekre. Egy tanulmány szerint a kőtörőfűből készült kivonat segíti csökkenteni a véralkoholszintet, ezzel enyhítve a másnaposság tüneteit és javítva a hangulatot.

6. Fájdalomcsillapító

Sokaknak magától értetődik, de akkor is érdemes megemlíteni: a jól megválasztott fájdalomcsillapítók rengeteget segíthetnek a fejfájáson, ezzel könnyebbé téve a másnapot. A legjobb választás az Ibuprofen vagy az Aspirin, ugyanakkor figyelni kell arra, hogy az ajánlott mennyiségnél ne vegyen be többet, ugyanis irritálhatják a gyomornyálkahártyát és súlyosbíthatják a hányinger.

7. Koffein

Ez kizárólag abban az esetben igaz, ha rendszeresen fogyasztunk koffeint, kávét, energiaitalt, kólát, vagy feketeteát. Ilyen esetben a szervezetünk hozzá van szokva a napi koffeinadaghoz, így ha megvonjuk azt a szervezetünktől, csak rosszabbodhat a fejfájásunk. Ha azonban nem fogyasztunk rendszeresen koffeint, semmiképp se igyunk kávét vagy energiaitalt, mert csak még jobban kihatjuk magunkból a vizet.

8. Vitaminok

Egy 2019-es kis tanulmány szerint azok az emberek, akiknek az étrendje több B-vitamint és cinket tartalmazott, kevésbé voltak másnaposak. Ebből kifolyólag ezek a táplálék-kiegészítők szintén segíthetnek a másnaposság tüneteinek enyhítésében.

9. Gyógysör? Soha!

Sokan úgy tartják, egy pohár abból az italból, amelyet utoljára ittunk, segít enyhíteni a másnaposság tüneteit. Mivel az alkohol visszatartja a glutamát nevű vegyi anyag termelődését az agyban, így az egyre többet és többet akar létrehozni. Ha az alkohol hatása elmúlik, rengeteg glutamát halmozódik fel a szervezetben, ami fejfájáshoz, hányingerhez, fáradtsághoz és nyűgösséghez vezet. Ha erre alkoholt iszunk, az ugyan enyhítheti a tüneteket a glutamát termelődésének ismételt gátolásával, ám így valójában csak visszazökkentjük a testünket ugyanabba a káros körforgásba anélkül, hogy időt hagynánk a regenerálódásra. A szakértők éppen ezért nem javasolják „gyógysör” fogyasztását.

Összességében a következőket tegye, ha gyorsan túl akar jutni a másnaposságon:

  • Hidratáljon vízzel vagy elektrolitban gazdag sportitallal. Lassan igyon, hogy ne bolygassa fel még jobban a gyomrát.
  • Vegyen be vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót a fejfájásra, például ibuprofent vagy aszpirint, de kerülje a paracetamol tartalmú készítményeket, azok ugyanis májkárosodást okozhatnak, ha a szervezetben még alkohol található.
  • Egyen szénhidrátban gazdag, kímélő ételeket.
  • Szundítson egy nagyot.

(WebMD)

(Borítókép: Másnapos férfi. Illusztráció: Getty Images)