Tárolja hűtőben, konyha- vagy fürdőszobaszekrényben, a gyógyszerek szavatossága nagyban függ attól, hogy azok milyen hőmérsékleten vannak. Az említett rejtekhelyek között ebből kifolyólag akad, ahol kifejezetten nem tanácsolt tartani ezeket a készítményeket, ugyanis gyorsabban romlásnak indulhatnak, ezzel veszélyeztetve az egészségünket.

Ahány ember, annyi szokás – igaz ez a gyógyszerek, táplálék-kiegészítők tárolására is, hiszen ki a hűtőben, ki az éjjeli szekrényében, ki a konyha- vagy fürdőszobaszekrényben tárolja a különböző készítményeket. Utóbbi helyiséget kifejezetten nem tanácsolják a szakemberek, a gyógyszerek ugyanis ott indulhatnak a leghamarabb romlásnak.

Bár az emberek nagy része valóban a fürdőszobában tárolja a gyógykészítményeket, a magasabb páratartalom nyomán keletkező nedvesség nincs jó hatással a különböző pirulákra: az amerikai Nemzeti Egészségügyi Könyvtár szerint a nyirkosság csökkentheti a gyógyszerek hatékonyságát és szavatosságát.

A Health.com figyelmeztet, hogyha a készítmények hatékonysága csökken, akkor hiába használjuk fel azokat a lejárati idejük előtt, nem biztos, hogy a megfelelő adagot szedjük be belőlük, ennek következtében pedig elhúzódhat, vagy akár súlyosabbá is válhat a betegségünk.

Az aszpirint például a légkör változása ecetre és szalicilsavra bonthatja, ami később megzavarhatja a gyomrot.

A gyógyszerek hatékonyságának és szavatosságának csökkenése ellen elsősorban úgy tehetünk, ha kihozzuk azokat a fürdőszobából, ellenkező esetben érdemes megfelelő szellőzőrendszert kiépíteni a helyiségben, hogy így csökkentsük a páratartalmat. Dr. Lisa Gualtieri közegészségügyi professzor rámutatott, hogy a gyógyszerek tárolására ideális páratartalom általában 60 százalék alatti, míg egy tanulmány szerint a háztartásokban a fürdőszoba páratartalma 33 és 100 százalék között mozog.

Inkább a konyhában keressen helyet

Miután egyes gyógyszerek, mint az antibiotikumok, az inzulin és a fogamzásgátlók nemcsak a páratartalomra, hanem a hőmérséklet ingadozására is érzékenyek, így azokat szellőzőrendszer megléte esetén is kiemelten fontos más helyiségben, például a konyhában tartani. A konyha viszonylag hűvös és száraz, ráadásul itt általában a szekrények is magasabbak, így a kisebb gyerekek sem tudják elérni azokat. Nem szabad ugyanakkor közvetlenül ablak vagy kamra mellé, illetve a tűzhely vagy a mosogató közelébe tenni a gyógyszereket, mivel ezeken a helyeken ugyancsak gyorsan változhat a hőmérséklet.

A gyógykészítmények tárolása kapcsán az is fontos, hogy azokat az eredeti dobozukban vagy üvegükben tároljuk, mivel ezek kifejezetten arra készültek, hogy óvják a tablettákat a környezeti elemektől. Hűtőszekrény használata kizárólag abban az esetben ajánlott, ha azt a betegtájékoztatón feltüntetik. Biztosra akkor mehetünk, ha minden esetben a tájékoztatóban előírtaknak megfelelően járunk el! Ha a későbbiekben bármilyen változást észlelünk egy gyógyszeren – például megváltozott a színe, keményebb vagy puhább az állaga, esetleg összeragadtak a szemek – akkor semmiképp se vegyük be!

(Borítókép: Gyógyszer. Illusztráció: Getty Images)