Egy új felmérés szerint nem csak balesetveszélyes, hanem egészségtelen is, ha a sétálásközben telefonozunk.

A bécsi FH Campus Wien kutatói arra kérdésre keresték a választ, hogy vajon, megváltoztatja-e járásunkat az, ha járás közben folyamatosan a telefonunkon pötyögünk. A kutatásban 27 részvevőt kértek meg arra, hogy sétáljanak a GRAIL Mozgáslabor speciális futópadján, amelyet egy 180 fokos vetítővászon vesz körbe. A futólapban található mérőlemezek és a tesztalanyokon elhelyezett markerek segítségével valós időben, 3D-ben tudták modellezni a kísérletben résztvevők izületeinek mozgását – derül ki az egyetem közleményéből.

A kísérletben a résztvevőket résztvevőket arra kérték, hogy oldjanak meg egyszerű számtanpéldákat fejben, illetve mobiltelefonjuk segítségével. Így kideríthették, hogy maga a koncentrálás vagy a mobilhasználat befolyásolja-e a járást.

A bécsi FH Campus Wien kutatói arra jutottak kutatásaik során, hogy nemcsak balesetveszélyes, de akár térdizületi porckopáshoz is vezethet, ha valaki járás közben folyton telefonozik.

Ilyenkor rövidebbeket és szélesebbeket lépünk, ami viszont megterheli a térdizület külső részét. Ez azért történik, mert a test egyfajta biztonsági üzemmódba vált, nehogy elessünk, ez azonban fokozott terhelést ró a térdizületek külső részére, ami elősegíti azok enyhe X-állását. Ez pedig hosszú távon maradandó károsodáshoz vezethet.

(Borítókép: Telefonozó férfi. Gotó: GettyImages)