Érthető, ha a téli hidegben melegen szeretnénk tartani otthonunkat, de a túlzásba vitt fűtés is ártalmas lehet. Egy háziorvos elárulta, milyen hőfokot érdemes tartani a lakásban az egészségünk védelme érdekében.

Egy brit háziorvos, Dr. Neel Patel hívta fel a figyelmet arra, hogy a túl meleg vagy túl hideg szoba egyaránt rossz hatással lehet az egészségünkre.

Elárulta a hálószoba ideális hőmérséklete 18, a nappalié 21 fok.

Az Express által idézett orvos elmondta, hogy a túl meleg szoba rossz hatással lehet az asztmásokra és az ekcémával küzdőkre, de kiválthat orrvérzést és orrmelléküreg-fertőzéseket is okozhat. Ennek oka, hogy amikor a radiátorok felmelegítik egy helység levegőjét, akkor egy konvenciónak nevezett folyamat jön létre, ami miatt kering a por az adott helyiségben és kiszáríthatja a szobát. A kavargó por allergiás reakciót is kiválthat egyeseknél, a szárasság pedig fejfájáshoz, migrénhez is vezethet.

Összességében tehát érdemes megelőzni a bajt és megfelelő hőmérsékleten tartani otthonunkat, ezen kívül a párásítást, a bőrszárazságra kenőcsöket és elegendő folyadékbevitelt javasol az orvos.

(Express.co.uk)

(Borítókép: Egy férfi feltekeri a fűtést. Fotó: GettyImages)