A betegség gyógyíthatatlan, de a korai észlelés néha segíthet a folyamat lelassításában.

A gyógyíthatatlan betegség általában idős embereket érint, de számos jel figyelmeztethet minket arra, hogy minket is érinteni fog majd a jövőben, a korai észlelés pedig segíthet a folyamat lelassításában.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint több mint 55 millió ember szenved demenciában világszerte.

Az érintettek kognitív képességei – a memória, a gondolkodás, a problémamegoldás, a beszéd és a viselkedés – romlanak és jelenleg nincs gyógymód azok visszaállítására. A demenciának mintegy 200 változata van, köztük a legelterjedtebb az Alzheimer-kór, amely főként az élet későbbi szakaszában érinti az embereket. Sajnos az Alzheimer Társaság szerint a 65 év feletti emberek mintegy 40 százaléka tapasztal valamilyen típusú memóriavesztést. Az öregedéssel összefüggő memóriakárosodás természetes módon jelentkezik az embereknél, de vannak figyelmeztető jelek, ami a demencia kialakulására utalhatnak, a betegség korai észlelése pedig segíthet a folyamat lelassításában.

A Mirror cikke szerint az egyik leggyakoribb jel, ha rendszeresen rossz helyre helyezzük le tárgyainak. Például, ha fagyasztóba tesszük pénztárcánkat a komód helyett, vagy a cukortartóba tesszük kulcsunkat.

A demenciára utaló jelek között van az is, ha az elveszítjük a tér- és időérzékét, és például eltévedünk az utcában, ahol évek óta élünk. A betegség korai szakaszára utal az is, ha elfelejtjük, hogyan végezzük el mindennapi rutinjainkat, például a főzést, takarítást vagy öltözködést.

(Mirror)

(Borítókép: Idős férfi. Fotó: GettyImages)