Egy gyógyszerész szavai rávilágítanak a sokkoló igazságra, hogy a kóla, bár ízletes és élénkítő, komoly kihívást jelent a az emberi szervezet számára.

A kóla, amely világszerte az egyik legkedveltebb üdítőital, sokak számára nélkülözhetetlen frissítőként szolgál. Az ízletes és élénkítő hatású ital azonban rejtett veszélyeket hordoz magában, amelyekről a legtöbben nincsenek tudatában. Egy gyógyszerész, Niraj Naik most elárulta, mi történik valójában a szervezetünkkel, amikor egy doboz kólát elfogyasztunk.

Niraj Naik elmondása szerint a kóla fogyasztása komoly kihívást jelent a szervezet számára. A gyógyszerész kiemelte, hogy míg a napi ajánlott cukormennyiség hat teáskanálnyi, addig egy doboz kólában ennek majdnem kétszerese, 37 gramm, azaz 10 teáskanálnyi cukor található. 

„Ez a mennyiség önmagában is megdöbbentő, de a kóla foszforsavtartalma tovább fokozza a hatást, mivel ez az összetevő csökkenti az édesség érzetét, lehetővé téve ezzel a nagy mennyiségű cukor fogyasztását anélkül, hogy az ember rosszul lenne” – magyarázza Niraj Naik.

A gyógyszerész hozzáteszi: 

Az intenzív édesség egyébként meghánytatná az embert, ha a foszforsav nem lenne a kólában - ez az, ami lehetővé teszi, hogy a kóla bennünk maradjon.”

Niraj Naik szerint a kóla elfogyasztása utáni első 20 percben a vércukorszint drasztikusan megemelkedik, ami az inzulinszint ugrásszerű növekedéséhez vezet. Ennek eredményeként a májnak nagy mennyiségű cukort kell zsírrá alakítania. 40 perc elteltével a szervezet már teljes mértékben felszívja a kólában található koffeint, ami a pupillák kitágulásához és a vérnyomás emelkedéséhez vezet. Ebben a szakaszban az ital blokkolja az agyban található adenozin receptorokat, megakadályozva ezzel az álmosság érzetét, majd öt perccel később dopamin termelődik – írta meg a Femcafe

„A dopamin egy neurotranszmitter, amely segít szabályozni az agy öröm- és jutalomközpontjait. A kóla úgy stimulálja ezeket a központokat, mint a heroin - azonnali késztetést vált ki a szervezetből, hogy további adagot fogyasszon az italból” – magyarázza Niraj Naik.

Egy órával a kóla elfogyasztása után azonban bekövetkezik a cukorsokk, ami ingerlékenységet és hirtelen álmosságot okoz, végül pedig az üdítő vizelet formájában távozik a szervezetből.

Niraj Naik hangsúlyozza: „A kóla elfogyasztása utáni egy óra során a szervezetünk olyan változásokon megy keresztül, amelyek hasonlóak a heroin hatásaihoz. Ez a fajta intenzív stimuláció és a következő lecsengés nemcsak fizikai, hanem pszichológiai hatásokkal is jár, ami a további italért való sóvárgást okozza.”

(Borítókép: egy fiatal srác kólát tölt a partnerének. Illusztráció: Getty Images)