A görögök egyik leghíresebb nemzeti étele a muszaka, amely lényegében egy rakott egytálétel burgonyával, padlizsánnal, cukkinivel, paradicsomszószban sült darált hússal, besamel mártással és parmezán sajttal. Önnek is összefutott a nyál a szájában? Irány a bolt, most ugyanis egy hozzáadott olajmentes verziót tálalunk, amelyet ön is könnyűszerrel elkészíthet.

Az itthoni konyhaművészek és hobbiszakácsok körében kevésbé ismert, a hazájában azonban hatalmas hírnévnek örvend a jelenleg 39 éves görög séf, Akis Petretzikis, aki számos szakácskönyv szerzője és főzőműsor házigazdája, valamint több saját étteremmel és online webáruházzal rendelkezik. Ő tette közzé még nyolc évvel ezelőtt azt a muszaka-receptet, amely a hagyományos elkészítési módtól eltérően mellőzi az olaj használatát, így az ínycsiklandó görög ételt azok is nyugodt szívvel elkészíthetik, akik hozzáadott zsiradék nélküli ételeket fogyasztanak. Nekem személy szerint ez a recept az aduász, ha vendégek érkeznek hozzám, így bátran ajánlom minden olvasónknak!

Hozzávalók a zöldséges alaphoz:

2 db burgonya
1 db lilahagyma
1 db padlizsán
2 db cukkini
1 gerezd fokhagyma
olívaolaj

bors
kakukkfű

Elkészítés:

Felszeleteljük a burgonyákat és a lilahagymát csíkjaira szedjük, majd egy tálba helyezve a kezünkkel összekeverjük azokat némi olívaolajjal, sóval, borssal és kakukkfűvel. Ezt követően egy magasabb falú tepsibe halmozzuk fűszerezett zöldségeket és 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Ez idő alatt a felszeletelt padlizsánt szintén összekeverjük egy tálban olívaolajjal, sóval, borssal és kakukkfűvel, majd amikor a krumpli elkészült, sorokba rendezzük rajta a padlizsánszeleteket. Így is visszatesszük a sütőbe 20 percre. A cukkinikkel is megismételjük ugyanezt a folyamatot, és a padlizsánrétegre halmozva újabb 20 percre a sütőbe tesszük. Miután elkészült, a sütőt bekapcsolva hagyjuk.

Hozzávalók a húsos raguhoz:

olívaolaj
1 db lilahagyma
½ tk őrölt fahéj
1 csipet őrült szegfűszeg
1 ek sűrített paradicsom
500 g darált marhahús
1 doboz natúr aprított paradicsom

bors

Elkészítés: 

Apró kockákra vágjuk a lilahagymát, majd olívaolajon, magas hőfokon karamellizáljuk. Hozzáadjuk a szintén apró kockákra vágott fokhagymát. Ha egy kis színt kapott, megszórjuk a keveréket a fahéjjal és a szegfűszeggel. Miután így is kevertünk rajta, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a darált húst. Sózzuk, borsozzuk. Ezután hozzáöntjük a darabolt paradicsomkonzervet és addig kevergetjük, amíg a nedvesség nagy része el nem párolog. Ha már némileg szárazabb a mix, félretesszük.

Hozzávalók a besamel mártáshoz:

100 g vaj
100 g liszt
750 ml tej
bors
1 nagyobb csipet őrölt szerecsendió
100 g reszelt parmezán
3 tojássárgája

Elkészítés:

Egy közepes méretű fazékban megolvasztjuk a vajat. Míg olvad, hozzáadjuk a lisztet és egy kézi habverővel kevergetni kezdjük. A szobahőmérsékletű tejet apránként adjuk hozzá, és minden alkalommal addig keverjük, amíg a lisztes-vajas keverék magába nem szívja a tejet. Nagyjából 9-10 adagban kell a tejet hozzáadni a keverékhez, hogy teljesen sima, krémes mártást kapjunk. Fontos, hogy végig kevergessük a szószt, amely akkor lesz kész, ha légbuborékok kezdenek távozni belőle. Ekkor levesszük a tűzről, borsozzuk és hozzáadjuk a szerecsendiót. Só nem kerül bele, helyette a reszelt parmezánt, végül pedig a tojássárgákat keverjük hozzá.

Összeállítás:

A besamel mártás egyharmadát hozzákeverjük a húsos raguhoz, majd az így kapott masszát ráhalmozzuk és elegyengetjük a zöldséges alap tetején. Erre a rétegre kerül a maradék besamel mártás, amelyet egy spatulával szintén elegyengetünk, végül pedig reszelt parmezánnal borítjuk be a tetejét és nagyjából 25-30 percig sütjük, de legalább addig, amíg aranybarna színt nem kap. Nagyjából egy óráig hűlni hagyjuk, majd szeletekre vágjuk és fogyasztható is. Jó étvágyat!

(Borítókép: Muszaka. Fotó: Getty Images)