A megfázásos, téli időszakban gyakran előfordul, hogy a szánkon át lélegzünk, mert az orrnyálkahártya duzzanata miatt bedugul az orrunk. Fontos, hogy a problémát mielőtt kezeljük, a szájon át történő légzés során ugyanis egyéb kórokozókkal is megfertőződhetünk.

A hideg időszak egyik legkellemetlenebb velejárója, hogy gyakrabban fázunk meg vagy kapunk el valamilyen felső légúti betegséget. Ilyen esetben gyakran küzdünk orrfolyással, orrdugulással, nehéz légzéssel, a levegőt ugyanis kénytelenek vagyunk a szánkon át venni. Utóbbi csak „vészmegoldást” jelent a szervezetünknek oxigén felvételére, ha azonban hosszútávon erre szorulunk, más betegségeknek is kitehetjük magunkat.

Ideális esetben, amikor az orrunkon veszünk levegőt, az apró szőrökön fennakadnak a nagyobb szennyeződések, az orrnyálkahártya váladékában pedig a kisebb idegen anyagok is megtapadnak, majd a garat irányába távoznak. Szájon át történő légzés esetén ellenben semmi sem szűri meg, teszi nedvesebbé és melegíti fel a belélegzett levegőt, így a torkunk könnyebben kiszárad, aminek folytán védtelenné válik a különböző kórokozókkal szemben. Ez különösen igaz az éjszakai órákban, amikor nem tudjuk kifújni az orrunkat, így megfázáskor reflex-szerűen a szánkon át lélegzünk akár több órán keresztül folyamatosan. Ez a pihenésünkre is kihat, ugyanis a helytelen légzés nyugtalan alvást, intenzívebb álmokat idézhet elő. Ha pedig nem megyünk keresztül a megfelelő alvásciklusokon, úgy az immunrendszerünk sem tud megfelelően működni, ami szintén elnyújthatja a megfázással járó kellemetlenségeket, és további betegségek kialakulását is elősegítheti.

Hogy megelőzzük mindezt, és még egy sor más, az orrdugulással lehetségesen együtt járó betegséget, mint például a középfülgyulladást, fontos, hogy a megfelelő módszerekkel mielőbb kezeljük a tüneteket. A hatékonyság érdekében érdemes tisztában lennünk azzal, hogy pontosan mi váltja ki az orrdugulást, ugyanis a vírusos és bakteriális fertőzéseken kívül a háttérben allergia, a légszennyezettség, bizonyos fogászati problémák, sőt stressz is állhat. Kezdetnek érdemes kiválasztani egy orrcseppet vagy orrspray-t, amelyek rövid idő alatt lohasztják a gyulladt nyálkahártyát, így szabad utat biztosítanak a levegő áramlásának. Figyelni kell azonban arra, hogy ezeket a készítményeket csak az előírás szerinti ideig alkalmazzuk. Az orrdugulás enyhítésében a tengervizes oldatos orröblítés is segíthet. Ezen kívül ajánlott megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása és párásítás, ha pedig az orrdugulás 8-10 nap után sem enyhül, a háziorvos felkeresése.

(HáziPatika)

(Borítókép: Alvó férfi, aki a száján veszi a levegőt. Illusztráció: Getty Images)