A kávé és a tea a világ legnépszerűbb italai közé tartoznak, így sokan el se tudják képzelni hétköznapjaikat nélkülük. Egy tanulmány azonban most megvizsgálta, hogy hogyan reagál szervezetünk, ha hirtelen megvonjuk magunktól a koffeintől, ami korábban átsegített minket a nehéz reggeleken.

Egy csésze kávé elfogyasztása után a koffein hamar felszívódik szervezetünkben és már két órán belül eléri a csúcshatását, ami után még további hét órán keresztül nem ürül ki belőlünk. A koffein ráadásul zsírban és vízben is oldódik, így minden szövetbe képes eljutni, ami megmagyarázza, miért hat ki testünk számos különböző részére. Egy tanulmány most azt vizsgálta meg, hogyan ha a rendszeres koffeinfogyasztókra az, ha egyik napról a másikra felhagynak szenvedélyükkel.

Agyműködés és alvás

A koffeinmegvonás elsőre fejfájást, fáradtságot és kimerültséget okozhat. Ennek oka, hogy a szervezet toleranciát alakít ki a koffeinnel szemben. Ez az anyag az adenozin nevű receptor lekötésével késlelteti a fáradtság kialakulását, miután tehát elhagyjuk a koffeint, egy ideig biztosan alacsonyabb energiaszintet tapasztalunk majd – írja a Hamu és Gyémánt a tanulmány alapján.

Egy bizonyos idő elteltével azonban már elkezdhetjük érezni a koffeinmentes élet pozitív hatásait. Alvásaink minősége javulni fog, ami segít a jobb közérzet kialakulásában, ugyanis a koffeint csökkenti az alvás teljes időtartamát és lerövidíti a mély alvás időszakát is, így annak hiánya segít a szervezetünknek visszaállni rendes ritmusába.

Szív-, ér- és bélrendszer

Nem meglepő módon a koffeinmentesség segít abban, hogy alacsonyabb legyen a vérnyomásunk és a pulzusszámunk, de csökkenti az emésztési zavarok gyakoriságát és a gyomorégések gyakoriságát is. Utóbbi a Sciencealert cikke szerint azért történik, mert a koffein savkiválasztást indukál a gyomrunkban, így pedig az gyengítheti hosszabb távon a nyelőcsövünk záróizmát.

Fogak és ízérzékelés

A koffein elhagyása javíthatja a fogaink állapotát, sőt fehérebbek is lesznek, ha nem fogyasztunk koffeint. Ez nem konkrétan a koffeinmegvonás miatt történik, hanem azért mert a tea és a kávé olyan vegyületeket – többek között tanninokat – tartalmaz, melyek elszínezik a fogakat, így ha nem fogyasztunk ilyen italunkat a mosolyunk is jobban ragyoghat. Amit viszont a koffein viszont megzavarja ízlelőbimbóinkat, így ha elhagyjuk étrendünkből, akkor megnő az érzékenységünk az édes ételek és italok ízére.

Fő a mértékletesség

A felnőtteknek naponta legfeljebb 400 mg koffeint szabad fogyasztaniuk, bár mindenkinek más a koffeintűrő hatása, de ez a mennyiség nagyjából 4 eszpresszónak számít.

Akár kávét, akár teát vagy magas koffein tartalmú energiaitalokat iszunk, legjobban akkor járunk, ha fokozatosan iktatjuk ki a napi koffeinbevitelt.

(Hamu és Gyémánt)

(Borítókép: Egy férfi kávét iszik. Fotó: GettyImages)